Cum sa te aperi de virusi - scanare fisiere online



Aici am prezentat cum sa scapi de virusi deja intrati in calculator.
Dar, cel mai bine este sa prevenim infectarea calculatorului. Avind in vedere ca nu exista un program antivirus 100% eficient, iar instalarea mai multor programe antivirus simultan nu este recomandata, o solutie la indemina este scanarea fisierelor suspecte de virus online, pe un site specializat in asa ceva. Aceste site-uri scaneaza fisierele folosind mai multe programe antivirus in acelasi timp, deci rezultatele vor fi mult mai bune.

Primul site de acest gen este si cel mai cunoscut la ora actuala: Virustotal.
Site-ul foloseste, in total, un numar de 41 de programe antivirus pentru scanarea fisierelor infectate.





Procedura de folosire a site-ului este foarte simpla. Apasati butonul Browse / Choose, selectati fisierul suspect, aflat pe hard disk, apasati butonul Open, apoi apasati butonul Send file.

Fisierul poate fi chiar cel original, adica EXE (pentru afisare extensie, cititi aici) sau poate fi arhivat in format ZIP / RAR.
In functie de marimea fisierului si viteza conexiunii Internet, trimiterea fisierului poate dura de la citeva secunde la citeva minute.

Daca fisierul a mai fost analizat de catre site, va este prezentata optiunea de afisare a rezultatului (Show last report) sau reanalizare a fisierului (Reanalyse file now) - care este si optiunea recomandata.

In citeva secunde, in functie de ocuparea serverului, vor fi prezentate rezultatele scanarii.
In exemplul nostru, fisierul scanat este infectat. Rezultatul arata 26 de rezultate pozitive (din totalul de 41 de motoare antivirus folosite), iar virusul este Induc.

Atentie: uneori, rezultatele scanarii nu sint chiar atit de concludente. Este posibil sa apara doar 2-3 rezultate pozitive sau virusul nu este perfect detectat, fisierul fiind prezentat ca suspect (Suspicious File). In acest caz, este posibil sa fisierul sa fie curat, iar rezultatul sa fie doar o alarma falsa, si daca sinteti sigur ca este de incredere fisierul, puteti sa-l rulati.
Un avantaj important al site-ului este interfata tradusa in limba romana. Accesati link-ul Română, din partea de sus a paginii, si veti putea folosi pagina mult mai usor.


Un alt site pentru scanarea fisierelor suspecte este Jotti's malware scan.
Acesta foloseste, in acest moment, un numar de 21 de programe antivirus pentru scanare. O parte din aceste programe sint aceleasi folosite de Virustotal, dar nu strica niciodata o scanare suplimentara.

Procedura de folosire este similara: se apasa butonul Browse / Choose, se selecteaza fisierul suspect, aflat pe hard disk, se apasa butonul Open, apoi apasati butonul Submit file.

Dupa ce este uplodat fisierul, in scurt timp vor fi prezentate rezultatele scanarii.
Din nou, fisierul este infectat (16 rezultate pozitive).


Cel de-al treilea site prezentat astazi este NoVirusThanks.
Acesta foloseste un numar de 24 de programe antivirus pentru a scana fisierele trimise.





Apasati butonul Browse / Choose, selectati fisierul suspect, apasati butonul Open, apoi apasati butonul Submit file.

Dupa trimiterea fisierului, site-ul va incepe sa prezinte rezultatele, dupa aproximativ 2-3 minute (site-ul nu prezinta raport detaliat al procesului de scanare, rezultatele sint afisate, la final, complet, toate odata).
La fel ca si pina acum, fisierul este infectat (16 rezultate pozitive).

O optiune foarte buna a acestui site este posibilitatea de a scana direct o adresa de Internet (Scan Web Address), pentru a vedea daca este infectata.
Aceasta adresa poate fi o pagina de internet (de exemplu: http://www.google.ro) sau poate fi direct adresa unui fisier (de exemplu: http://files.kappa.ro/utilities/drivers/printer/lj854en.exe).
Atentie: limita maxima pentru scanarea unui fisier aflat direct pe Interet este de 10 Mb. De exemplu, fisierul de mai sus - lj854en.exe - are o marime de 2 Mb, deci se incadreaza).
Prin folosirea acestei optiuni, de scanare a unui fisier direct pe Internet, se evita descarcarea lui in calculatorul propriu si, astfel, o eventuala infectare.
Procedura de scanare este simpla: pur si simplu scrieti adresa de Internet in cimpul special, apoi apasati butonul Submit Address.
Rezultatul scanarii va fi prezentat la fel ca mai sus.

Citeste continuarea...

Cum sa scapi de virusi


O scurta prezentare, sper sa va placa.

Citeste continuarea...

Optimizare Windows (7)



Desi am spus intr-un post anterior ca voi incheia seria de tutoriale despre optimizare Windows, iata ca, la cererea publicului, continui astazi cu un nou tutorial cu aceasta tema.
Voi prezanta unul din cele mai bune programe de optimizare PC, si anume TuneUp Utilities.

Site-ul oficial al programului este acesta. In pagina Features puteti afla cele mai bune secrete de optimizare Windows XP.
Puteti descarca o versiunea complet functionala 30 de zile de aici. Doar introduceti adresa de e-mail si apasati butonul Start download.
Dupa descarcare, instalati programul folosind optiunile implicite, apasind Next pina la final.

La prima pornire a programului, va este prezentata optiunea de actualizare. Puteti alege Yes (sa verifice imediat daca exista actualizari), sau No (sa va reaminteasca peste un numar de zile sau niciodata).

Ecranul urmator este cel de introducere a licentei si activare a programului, prin apasarea butonului Enter product key.
Puteti sa continuati in modul demo, complet functional 30 de zile, prin apasarea butonului Continue testing.
Puteti sa cumparati programul, prin apasarea butonului Buy now.

Interfata principala a programului este compacta, prezentind in meniul din stinga categoriile principale de operatiuni necesare pentru optimizare sistem.

Inca din start, programul poate sa gaseasca o serie de probleme, prezentate la categoria System Status, apoi Details. In cazul nostru, sint 7 probleme critice.
Pentru fiecare, programul prezinta si solutia, direct din program, sau sfaturi pentru remedierea situatiei respective.

Categoria Increase performance - crestere performanta.

In aceasta categorie veti gasi diverse intrumente necesare pentru a creste performanta sistemului, pe care le voi prezenta, pe scurt, in cotninuare.
TuneUp Drive Defrag - defragmentare disc. Este necesara cam o data pe luna, daca aveti foarte multe operatiuni cu fisiere (instalare/dezinstalare programe/jocuri foarte multe)

TuneUp Memory Optimizer - optimizare memoria RAM. Este necesara, in special, atunci cind lucrati cu foarte multe programe simultan.

TuneUp Registry Defrag - defragmentare registry Windows. Este necesara aceasta operatiune cam o data pe luna, mai ales daca ati instalat/dezinstalat foarte multe programe.

TuneUp Speed Optimizer - optimizare generala a sistemului. La inceput, sint prezentate o serie de intrebari, necesare pentru a optimiza calculatorul in functie de modul de folosire si operatiile efectuate cu el. APoi, in functie de raspunsurile dvs., va sint prezentate o serie de optimizari.

TuneUp Start Manager - este prezentata o lista de programe incarcate automat de Windows la pornire. Pentru fiecare program, este prezentata o anume sugestie (Evaluation).
Puteti sa schimbati setarea On/Off (pornit/oprit) in coloana Status.

Categoria Free up disk space - curatare hard disksi eliberare spatiu.

Optiunea TuneUp Disk Space Explorer prezinta un sumar al fisierelor de pe hard disk, pentru a descoperi cine maninca cel mai mult spatiu liber.

Categoria Clean up Windows - curatare diverse fisiere si setari inutile din Windows.

TuneUp 1-Click Maintenance - intretinere completa cu un singur click.

TuneUp Registry Cleaner - curatare registry Windows de setari inutile, corupte etc.

TuneUp Shortcut Cleaner - curatare scurtaturi inutile, corupte etc.

TuneUp Uninstall Manager - utilitar pentru dezinstalarea programelor aflate in calculator.

Categoria Solve problems - rezolvare probleme.

TuneUp Disk Doctor - verificare fisiere pentru a preveni eventualele erori.

TuneUp Undelete - recuperare fisiere sterse accidental

Categoria Customize Windows - personalizare Windows

TuneUp Styler - schimbare ecran boot si logon Windows, schimbare icoane fisiere si foldere, schimbare efecte vizuale

TuneUp System Control - schimbare diverse efecte vizuale si setari Windows

Categoria Additional tools - instrumente suplimentare.

TuneUp Process Manager - prezinta olista de procese (programe) active in memorie.

TuneUp Registry Editor - utilitare pentru editarea registrului Windows, cu mai multe optiuni decit utilitarul standard Windows.

TuneUp Shredder - utilitar pentru stergerea sigura a fisierelor, facind imposibila recuperarea lor ulterioara.

TuneUp System Information - prezinta informatii despre componentele software si hardware ale calculatorului dvs.

Citeste continuarea...