O baterie de laptop Li-Ion functioneaza pe principiul miscarii ionilor intre electrozii negativi si pozitivi.
In teorie, acest mecanism ar trebui sa reziste la nesfarsit, insa performantele acesteia scad din cauza ciclurilor incomplete de incarcare-descarcare, temperaturilor neadecvate si imbatranirea celulelor.
In continuare voi prezenta cateva moduri prin care putem proteja bateria unui laptop.
1. Inchide display-ul ori de cate ori pleci de langa laptop.
Este recomandat ca atunci cand nu mai folositi laptopul dar nu doriti sa il inchideti, sa opriti mouse-ul, display-ul si majoritatea aplicatiilor, in special pe cele consumatoare de resurse.
2. Curata calculatorul de virusi. Unul dintre cele mai importante lucruri este ca laptopul sa nu aiba virusi. Trebuie sa ai grija sa fie setat cum trebuie, iar daca il pui sa scaneze fisiere, macar sa o faci cand este conectat incarcatorul.
3. Nu deschide aplicatii pe care nu le folosesti in acel moment.
Programele care ruleaza in background nu sunt deloc ok. De exemplu pe Windows 8 ruleaza foarte multe aplicatii in background, de la aplicatii de socializare pana la localizare sau mail.
Fiecare in parte consuma putin, dar daca ar fi sa le adunam, observam ca se aduna cateva sute de MB pe care nu ii folosim deloc.
Daca nu dispuneti de o memorie RAM mare, folositi pe cat posibil doar atat cat aveti nevoie, altfel sistemul de operare va lua resurse de pe hard.
4. Folositi hibernarea in loc de sleep.
In comparatie cu celelalte setari de economisire a energiei utilizate de Windows, hibernarea utilizează cele mai puține resurse de energie. Aceasta ar trebui utilizata pe un laptop care nu va mai fi folosit pentru o perioada indelungata de timp si la care nu exista posibilitatea de a fi bagat la incarcat in acest interval de timp.
5. Tine curat laptopul. Extrem de important este ca laptopul sa fie curatat intr-un service specializat macar o data pe an. Prin supraincalzirea laptopului, performantele acestuia, si automat si a bateriei scad in timp.
0 comments:
Trimiteți un comentariu