Multi posesori de laptopuri nu cunosc adevarata importanta a curatarii laptopului si implicarile pe care le poate avea amanarea acestei operatiuni.
Un laptop care nu a mai fost curatat de o perioada mai lunga de timp, va aduna reziduuri mai multe, printre care scame, praf, firimituri sau par provenit de la animalele de companiei , iar aceste impuritati, ajunse in interior vor forma o patura din ce in ce mai groasa, care va bloca calea de evacuare a aerului fierbinte, emanat de componentele solicitate.
Utilizarea unui laptop in astfel de conditii va duce direct la scaderea performantelor si in timp la defectarea mai multor componente interne.
Componentele care pot fi afectate:
1. Procesorul.
Aceasta componenta, daca se supraincalzeste, cu siguranta va incetini sistemul de operare al laptopului.In acest caz, laptopul trebuie oprit, si, in continuare, trebuie folosit un tub cu aer comprimat pentru a inlatura praful care s-a strans pe ventilatoare.Prin urmare, performanele acestuia vor fi imbunatatite.
2. Bateria.
Marea parte a bateriilor de laptop sunt de tip lithium ion, care pot fi afectate din cauza caldurii. Bateriile funcționează printr-un proces chimic între ionii pozitivi si și ionii negativi. Daca laptopul sufera de supraincalzire, se accelereaza acest proces, ducand la miscarea mai rapida a ionilor.Acest lucru reduce durata de viață a bateriei și durata de timp ramasa pana la urmatoarea încărcare. Cu o expunere prelungită la temperaturi ridicate, bateria poate deveni chiar neutilizabila. In cazul unei expuneri prelungite la temperaturi ridicate, intr-un final bateria poate ajunge neutilizabila.
3. Placa De Baza.
Placa de baza reprezinta inima laptopului. Toate componentele importante ale laptopului, cum ar fi procesorul, memoria și chiar ventilatoarele sunt conectate la placa de bază. In interior exista mai multe tipuri de fire ce transmit energie electrica pentru tot laptopul.Cand acesta incepe sa se supraincalzeasca, se reduce eficiența curentului. Utilizarea unei aplicatii de monitorizare a laptopului arata cat de daunator este efectul supraincalzirii asupra intregului sistem de operare.
4. Cipul Video
Cipurile video pot fi afecatate de catre caldura acumulata in interiorul laptopului. Un laptop necuratat de praf si utilizat constant in jocuri sau aplicatii de editare foto si video, va acumula caldura in interior iar aceasta va dezlipi in cele din urma cipul video. Relipirea unui cip nou va costa cateva sute de lei.
0 comments:
Trimiteți un comentariu