Configurare si folosire eMule




Prezentare generala
eMule este un program de file-sharing (partajare de fisiere), aparut la data de 13 mai 2002, ce foloseste reteaua de servere/computere eDonkey2000.

eMule este doar unul din programele de acest gen. Strins legate de aceasta retea mai sint si originalul eDonkey, o versiune modificata a programului eMule - eMule Plus, si o serie intreaga de modificari care circula prin retea.Desi, teoretic, atit programul cit si folosirea lui sint perfect legale, faptul ca fiecare user pune la dispozitia celorlalti (share) o serie de fisiere, unele dintre acestea este posibil sa incalce legea copyright-ului, dar aceasta este problema fiecarui user, ce tip de fisiere descarca si in ce scop.
In continuare, voi prezenta diverse setari eMule, necesare pentru o buna functionare a programului.
Sistemul de servere si sistemul de conexiune in vederea upload-ului/download-ului de fisiere folosind eMule sint astfel create astfel incit sa faciliteze transferul de fisiere mari.Deasemenea, programul foloseste un complex sistem de credite, ceea ce, in anumite situatii, poate fi exploatat pentru a creste viteza de download.

Configurare servere
Spre deosebire de DC++ (si toate variantele sale) nu trebuie sa aveti fisiere share pentru a va conecta la un server. Programul sharuieste, automat, fisierele pe care le aveti la download.O lista a celor mai bune servere (actualizata la fiecare 20 de minute) se poate obtine de la adresa: http://ed2k.2x4u.de/index.html (atentie, uneori apar reclame pentru adulti pe acest site).Chiar daca nu actualizati manual, de la adresa de mai sus, lista de servere, programul face acest lucru in mod automat, deci, in cele din urma, veti avea cele mai bune servere in lista.Pentru a va conecta la cel mai mare server apasati aici (pe categoria Files), pentru a ordona lista de servere in mod descrescator dupa numarul de fisiere:
Citeodata, serverul la care incercati conectarea este plin si va aparea un mesaj de eroarea in fereastra Log. In acest caz, incercati conectarea la un alt server.

Dupa conectare, verificati starea conexiunii, in fereastra My Info.

Setarea ID: semnifica faptul ca sinteti conectat direct la serverul eMule, ceea ce permite un download rapid.
Daca, in chimb, apare Low ID, aceasta inseamna ca este impiedicata comunicarea directa cu serverul, de obicei din cauza unui firewall. Daca aveti asa ceva instalat pe calculator, trebuie sa deschideti porturile 4662 TCP si 4672 UDP.
Daca aveti activat firewall de la Windows XP SP2/SP3, puteti seta optiunea ca eMule sa deschida automat porturile respective, astfel:

Setarea Kad Network: Open semnifica faptul ca sinteti conectat si la reteaua Kad, aceasta permitind un acces la mai multe fisiere. Aceasta se poate activa astfel:

Configurare conexiune
Deschideti Connection din fereastra Options si setati urmatoarele optiuni:
- Download = 9999 KB/s
- Upload = 100 KB/s
- dezactivate Download si Upload limit
- Hard limit = 1000
- Max. connections = 1000
- activate optiunile Autoconnect on startup si Reconnect on loss

Configurare fisiere (search/download/upload)
Sfaturi pentru o cautare reusita:
Atunci cind cautati un fisier, este bine sa faceti mai multe cautari, incercind sa scrieti cit mai exact numele fisierului. De asemenea, selectati si tipul (type) de fisier cautat.Atentie: o cautare poate sa dureze si 45-60 de secunde. Urmariti bara de jos din fereastra search.Iata un exemplu - cautare OpenSUSE Linux, tipul de fisier CD Image (ISO):

- dupa prima cautare au rezultat 31 de fisiere. Fisierul cautat (OpenSUSE 11.0) are 17 surse (adica fisierul exista la 17 useri), dintre care 82% au fisierul complet (restul de useri inca mai descarca, la rindul lor, acest fisier, de aceea nu este complet). De aceea, vom face o cautare mai precisa.

- la o a doua cautare au rezultat 19 surse, din care 84% complete, datorita folosirii complete a anumelui fisierului la cautare. Acesta este doar un exemplu, la alte tipuri de cautari rezultatele vor fi imbunatatite si mai mult.
Setari fisiere download:
Selectati toate fisierele din lista de download > click dreapta > Priority (download) > High

Setari fisiere upload:
Deschideti fereastra Shared files, apasati butonul Reload, selectati toate fisierele din lista de upload (Shared files) > click dreapta > Priority (upload) > Release

Alte setari fisiere:
Atunci cind cautati un fisier, pentru a descarca fisierul mai repede este bine ca acesta sa aiba peste 100 de surse.Totusi, unele fisiere sint putin raspindite, de aceea au sub 10 surse. Pentru a descarca si aceste fisiere (este posibil ca userii respectivi (fiind foarte putini), dupa o anumita perioada de timp, sa stearga fisierul respectiv sau sa se deconecteze de la Internet.De aceea, trebuie "exploatat" sistemul de credite al programului eMule. Acest sistem de credite pastreaza un istoric al tuturor downloadurilor/uploadurilor de fisiere ale unui user si, in functie de acest istoric, permite viteze mai mari sau mai mici la download.Creditele unui user nu sint pastrate in calculatorul propriu, ci la alti useri din reteaua eMule, de aceea nu se pot modifica (hack-ui) propriile credite. Totusi, se poate "exploata" acest sistem, astfel: trebuie sa aveti la download orice fisier care are foarte multe surse. In acel moment, reteaua eMule permite downloadul si celorlalte fisiere, cu mai putine surse.Deci, in momentul cind aveti fisiere cu surse putine, puneti la descarcat un fisier foarte popular.

In momentul cind instalati o versiune noua de eMule, nu stergeti vechile fisiere, din doua motive:
1. puteti sterge si fisierele incomplete, care inca sint la download, acestea fiind stocate in folderul Temp
2. stergeti si fisierul ce contine creditele altor useri, acest lucru afectind propriile dvs. credite (nu mai aveti "friends" de la care sa downlodati cu viteza mare pentru ca nu mai aveti credite de impartit).