Cum sa-ti faci backup la fisiere, online (1)




Fie ca aveti o gramada de poze de familie, filme din vacanta, lucrarea de licenta, salvari de la jocuri si orice alt fisier important, acestea trebuie sa fie pastrate in siguranta.
Pentru aceasta, exista o multitudine de variante: salvare pe hard disk-ul calculatorului (cea mai proasta idee), salvare pe CD/DVD, salvare pe un alt hard disk (pastrat scos din calculator) sau, in cele din urma, salvare online.
Un site foarte bun pentru aceasta este IDrive

Site-ul ofera conturi gratuite (spatiul de stocare este de 2 Gb + 10 Gb bonus) sau platite (de la $4.95-$49.95 pe luna, iar spatiul de stocare este de 150-500 Gb).
Astazi voi prezenta operatiunile folosind un cont gratuit, acestea fiind identice si pentru un cont platit.
Primul pas este crearea unui cont pe site, prin accesrea acestei adrese.

Dupa ce ati completat toate datele necesare, mai aveti de parcurs doi pasi importanti:
1. Descarcarea programului, prin accesarea butonului IDrive Online Backup Download. Pur si simplu descarcati si salvati fisierul respectiv intr-un folder.
2. Trimiterea de recomandari prietenilor, pentru a beneficia de bonusul de 10 Gb. Pentru aceasta, completati adresa de e-mail si parola contului de e-mail (ATENTIE: nu treceti parola contului IDrive, ci parola contului de e-mail). Stati linistiti, site-ul nu va fura nimic din e-mail, doar acceseaza agenda. Dupa completarea adresei si a parolei, apasati butonul Import contacts and Send Referral.
Daca accesati emailul prin Outlook, apasati butonul Outlook users click here si urmati instructiunile. Daca folositi alt server de e-mail, in afara de AOL, Gmail, MSN/Hotmail/Live.com sau Yahoo, nu aveti posibilitatea de a trimite recomandari.

Dupa acesti pasi, trebuie sa instalati aplicatia descarcata mai devreme. Porniti acest proces prin lansarea fisierului descarcat: IDriveSetup.exe. Instalati aplicatia folosind optiunile implicite (apasati Next pina la final).

Dupa terminarea instalarii, lansati aplicatia, folosind icoana plasata pe Desktop.
Apoi introduceti numele contului si parola, si bifati optinile ca in imaginea de mai jos.

Programul are o interfata simpla si intuitiva.

Pentru a realiza un backup, o salvare a unor fisiere folosind programul, pur si simplu selectati folderul dorit, iar tot continutul acestuia va fi salvat.
Atentie:
- va fi salvata inclusiv structura de directoare. De exemplu, folderul selectat este d:\folder2\selectare\backup1. Pe site se vor regasi si folderele: folder2 si selectare, fara continut.
- pentru a evita salvarea unor fisiere inutile, este bine sa creati citeva foldere speciale, unde sa plasati fisierele ce trebuie salvate.

Dupa ce ati selectat toate folderele dorite, apasati butonul Backup Now, iar programul va incepe trimiterea (uploadarea) fisierelor. In functie de marimea fisierelor si viteza da upload, aceasta operatiune poate dura de la 30 minute pina la 2-3 ore pentru 1 Gb de fisiere.

Dupa ce operatiunea de trimitere s-a terminat cu succes, puteti sa stergeti din lista de upload (Contents of my Backup set) folderele deja trimise.

Pentru a realiza restaurarea fisierelor salvate, accesati optiunea Restore.
Programul va prezenta, in citeva momente, fisierele salvate, avind posibilitatea de a selecta unul sau mai multe, pentru descarcare in calculator (download).

Dupa ce ati selectat fisierele de restaurat, apasati butonul Restore Now.
Programul va prezinta o casuta de dialog, pentru a permite sa alegeti folderul unde doriti sa descarce fisierele. Apasati butonul Browse si selectat un folder pentru salvare fisiere (in exemplul nostru, folderul este RESTAURARE).

Dupa ce ati ales folderul, apasati butonul Restore, programul va prezenta, in continuare, un sumar al operatiunii de descarcare.

Daca doriti sa stergeti un anumit folder/fisier din cont, accesati tab-ul Restore si fisierul/folderul dorit.
Apoi efectuati click dreapta pe acesta si alegeti optiunea Delete.

In acest fel, fisierul va fi sters din cont, eliberind spatiul pentru alte fisiere. Puteti verifica oricind spatiul disponibil, acesta fiind afisat de program.

2 comments:

AX spunea...

Da, foarte buna ideea.
Eu foloseam la munca DriveAgent sau ceva de genu` ,dar viteza de upload lasa de dorit
Nici in CD/DVD-uri nu prea poti sa ai baza...daca sunt documente importante

Anonim spunea...

multumesc util