De ce sa inlocuim hard diskul cu un ssd?



In ultimul timp, tot mai multi utilizatori isi cumpara SSD ca o alternativa la clasicul HDD. Un SSD, este tot un dispozitiv de stocare a fisierelor doar ca foloseste o cu totul alta tehnologie decat HDD.
Abrevierile inseamna dupa cum urmeaza:
SSD-Solid State Drive
HDD-Hard Disk Drive
Un hard disk de laptop sau de calculator foloseste componente mecanice pentru a scrie si a citi date iar printre aceste componente mentionam platanele (discurile), capetele de citire, motorul, carcasa etc. Comparativ cu un hard disk, un SSD este mult mai de durata intrucat tehnologia pe care o foloseste nu este atat de predispusa la defectare si astfel datele dvs sunt mai in siguranta pe un SSD decat pe un HDD laptop.
Solid State Drive foloseste tehnologia flash si este practic format din mai multe astfel de memorii flash. Vazut in carcasa, un SSD pare cat un HDD ca marime insa in realitate, carcasa unui SSD este facuta pe aceeasi dimensiune ca a unui HDD pentru a se potrivi pe echipamente, asta desi memoriile flash din SSD ocupa mult mai putin spatiu.
Un SSD costa mai mult pe GB decat un HDD dar acest lucru se va modifica in viitorul apropiat intrucat piata de SSD-uri este inca destul de noua in Romania. Totusi, cu 300-500 de lei, puteti sa cumparati un SSD cu o capacitate de stocare de pana in 300 de GB. Diferenta la pret este destul de mare insa cine are nevoie de rapiditate si de siguranta, alege un SSD in ciuda costurilor mai ridicate.

Unde gasim SSD si cine il monteaza?

Pentru a gasi SSD-uri apelati la magazinele mari de componente sau la cele mici, precum un service de calculatoare, care de cele mai multe ori are pe stoc sute de componente diverse printre care si hard diskuri sau ssd-uri. Cumparand de la un service, aveti sansa de a primi montajul gratis, lucru care poate fi util daca nu ne pricepem absolut deloc si nici nu avem o cunostinta care se pricepe si care sa ne ajute.