Ce tipuri de fisiere am in calculator (explicatie extensie)




Bun, acum stim ce fel de fisiere avem in calculator, adica afisare extensie fisere.
Dar, ce sint, de fapt, acele fisiere? Care este structura lor interna? Care sint programele ce pot sa le citeasca? Cu ce program deschid fisierul cutare?

In mod normal, daca avem in calculatorun program capabil sa citeasca un anumit tip de fisier, atunci acel fisier va avea o anumita icoana, specifica programului respectiv (marcate cu rosu).
Fisierele ce nu pot fi citite de nici un program, au un anumit tip de icoana standard (marcata cu albastru).

Pentru a putea afla informatii despre aceste tipuri de fisiere, putem cauta explicatii pe citeva site-uri specializate.
Unul dintre acestea ar fi www.filext.com.
Sa luam acum fisierele necunoscute din exemplu nostru:
- ResCache.mni - acest fisier are extensia MNI, deci cautam pe site aceasta extensie.
Raportul obtinut ne spune asa: Program and/or Extension Function: Cerious Mandelbrot Image. Deci fisierul respectiv ar fi o imagine. Totusi, avind in vedere locul original al fisierului (adica folderul Windows), detectia a fost gresita. Site-ul nu contine informatii 100% sigure despre absolut orice tip de fisier, uneori mai rateaza.

- continuam cu fisierul C_866.NLS, cu extensia NLS. Acesta ar fi Code Page National Language Support sau Virus W32/Alman-B and Others. Din nou, folderul original al fisierului era Windows, iar antivirusul nu spune nimic atunci cind scaneaza fisierul. De data aceasta, se pare ca intr-adevar, site-ul raporteaza corect.
- ultimul fisier din proba noastra este movie007.srt, cu extensia SRT. Aici este mult mai simplu, acest tip de fisier este mult mai comun: DVD Subtitle File, BSPlayer Subtitle, SubRipper Subtitle Information, plus alte citeva nume de programe. Deci, acest fisier este o subtitrare, ce poate fi citita de majoritatea playerelor video.
Un alt site folositor este www.file-extensions.org.
Cu acesta putem verifica raportarile primului site:
- ResCache.mni - extensia MNI. Se pace ca, intr-adevar, este un tip de imagine, dar care poate fi citita numai cu un anumit program (Cerious)

- C_866.NLS - este National Language Support File (font or font map), iar explicatia mai detaliata spune NLS is file which is used in language packs for many softwares..., adica fisierele de tip NLS sint folosite pentru suport pentru interfata in alte limbi sau traducerea intr-o alta limba a unui program.
- movie007.srt - este clar ca este fisier de subtitrare.