Editare video (5) - Cum se transforma AVI in EXE




Astazi continuam seria de tutoriale privind conversia/editarea video, prin prezentarea unui program ce permite realizarea unui fisier executabil (EXE) dintr-un film (AVI, MPG etc.).
O astfel de operatiune poate fi folosita in mai multe scopuri:
- realizarea unei prezentari pe CD/DVD, care sa porneasca automat un film, indiferent daca pe calculatorul respectiv se afla instalate programe si codecuri speciale pentru filme
- realizarea unei oarecare protejari, la modificare, deoarece filmul nu se prezinta in formatul original (AVI, MPG etc.) si este mai greu de extras/copiat si apoi modificat

Programul prezentat astazi este gratuit si se numeste MakeInstantPlayer.
Pagina oficiala este aici, iar programul poate fi descarcat apasind butonul Agree & Download, apoi MakeInstantPlayer - Installer.

Dupa descarcarea fisierului, porniti instalarea si folositi optiunile implicite: butoanele Install, apoi Close, procesul este foarte rapid.

DUpa terminarea instalarii, programul prezinta o mica problema: nu creeaza nici un fel de shortcut pentru o lansare facila. Nu apare nici o icoana, nici in meniul de start, nici pe desktop.
De aceea, trebuie sa lansati programul manual. Deschideti My Computer sau Windows Explorer, navigati in folderul C:\Program Files\MuldeR\MakeInstantPlayer v1.35\ si lansati fisierul MakeInstantPlayer.exe.

Toate optiunile se prezinta intr-un singur ecran, usor de folosit si configurat.

Primul pas este sa deschideti fisierul video original.
Pentru aceasta, efectuati un click in cimpul Source File, apoi deschideti fisierul video.

Dupa aceea, trebuie sa stabiliti numele fisierului final EXE, in acelasi fel. Efectuati click pe cimpul Output File si stabiliti folderul si numele fisierului EXE.

Mai departe, in cimpul Homepage puteti completa o adresa de internet, ce va fi deschisa la terminarea filmului.

In cimpurile Splash File, respectiv Icon file puteti sa treceti doua fisiere grafice speciale. Splash file este o imagine afisata inainte de pornirea filmului, iar Icon file este icoana afisata in Windows Explorer.

Urmatorul rind de setari sint acestea:
- Fullscreen - porneste filmul pe tot ecranul. Puteti sa (dez)activati modul fullscreen, in timpul redarii filmului, prin dublu click pe imagine sau folosind combinatia de taste Alt+Enter.
- Compact - foloseste o interfata compacta, fara nici un fel de butoane. Puteti sa (dez)activati modul compact, in timpul redarii filmului, apasaind tasta Esc sau tasta C.
- Auto Quit - inchide automat programul la terminarea filmului.
- Stay On Top - afiseaza filmul in mod fortat deasupra tuturor celorlalte fereste.
- Loop - la terminare, reia filmul de la capat, in mod infinit.
- Include codecs - include si codecuri in fisierul EXE generat. Aceasta optiune nu este necesara, deoarece programul face o recompresie a filmului original si deja include toate codecurile folosite.

Dupa stabilirea tuturor setarilor, puteti sa le verificati imediat, apasind butonul Preview.

Daca totul merge cum trebuie, inchideti fereastra cu filmul, apoi apasati butonul Make It!, pentru a genera fisierul final EXE.

Atentie: Daca apasati direct butonul Make It!, fara Preview inainte, va este prezentata o avertizare. Pur si simplu apasati Yes.

Dupa citeva secunde/minute/ore, in functie de marimea fisierului original, procesul va fi terminat si va fi generat fisierul EXE din filmul AVI original.

Atentie: Desi programul se lauda ca citeste aproape orice fel de format video, este posibil sa se intimple sa gasiti un fisier mai ciudat, care nu este citit de program.
In acest caz, cititi acest tutorial, pentru conversie video, si convertiti fisierul original intr-un format mai uzual (AVI/Divx, MPG etc.).
Atentie: Daca folositi Windows Vista sau Windows 7 sau aveti un program antivirus/antispyware mai "paranoic", este posibil sa primiti unele avertizari la folosirea programului sau a fisierelor EXE generate de program. Puteti sa le inchideti/dezactivati fara probleme, programul este perfect sigur.
Atentie: programul mai are o mica problema: nu beneficiaza de optiunea de dezinstalare (uninstall). Daca doriti stergerea programului, pur si simplu trebuie sa stergeti folderul C:\Program Files\MuldeR.

7 comments:

Mugur Frunzetti spunea...

Foarte interesant. Mi-ar fi fost folositor acum jumatate de an. Cine stie, poate si pe viitor

MyH@! spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
MyH@! spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
queensoft spunea...

Embed, daca-l iei de pe youtube sau ceva asemanator.
Sau asa, daca ai clipul propriu, in calculatorul tau: http://queen-soft.blogspot.com/2008/12/some-quick-tests.html

George spunea...

cum adica embed?
vreau sa iau un videoclip depe youtube,am si eo un blog de vreo 3 zile si nush cum sa postez videoclipuri depe youtube

queensoft spunea...

1. Incearca sa scrii corect si civilizat:
- depe > de pe
- eo > eu
- nush > nu stiu
2. Incearca sa gindesti si singur. Eu ti-am zis asa: "Embed, daca-l iei de pe youtube". Tu trebuia sa intri pe youtube, pe clipul respectiv, si sa casti bine ochii. Undeva pe ecran, in partea dreapta, scrie Embed. Iei codul ala si-l pui pe blog.
Sau, cauti pe gugle, in limba engleza, mai ales, chiar daca nu stii sa scrii corect 100%: embed video youtube.
OK?!

Anonim spunea...

Multumesc pentru informtie, a fost destul de explicita ca sa o pot pune in aplicare.