Cum sa faci poze panoramice, usor si rapid




O pozapanoramica este o imaginea foarte lata, care cuprinde, de obicei, un peisaj foarte larg.
Se realizeaza din lipirea impreuna a mai multor imagini, pentru a alcatui o panoramare larga.
Exista mai multe tipuri de imagini panoramice, dar astazi vom discuta despre cum se face o poza de tip panorama plana.

Programul folosit se numeste AutoStitch si se lauda ca este primul program din lume capabil sa realizeze in mod complet automat o panorama 2D (in doua dimensiuni).
Pagina oficiala a programului este aceasta.
Programul poate fi descarcat de aici. Desi pe pagina scrie ca este o versiune demo, programul nu are nici un fel de limitare. Demo se refera la faptul ca acest program realizeaza o demonstratie a algoritmului de realizare a panoramelor.
Programul nu are nevoie de instalare. Dupa ce descarcati arhiva ZIP, pur si simplu o dezarhivati intr-un folder, apoi porniti programul autostitch.exe.

Pentru a realiza o panorama reusita, aveti nevoie de poze realizate intr-un anumit fel. Se poate folosi orice fel de aparat foto, chiar si un telefon mobil.
In momentul in care realizati pozele, trebuie sa va asigurati ca o parte din imagine este comuna intre poze.
Urmariti exemplul de mai jos, unde sint evidentiate partile comune dintre poze. Partile comune sint atit in partile laterale (orizontal, marcate cu rosu), cit si in partile de sus-jos (vertical, marcate cu verde).
Realizati mai multe imagini, in mai multe planuri. De exemplu, rindul de jos este la nivelul solului, iar rindul de sus este la nivelul acoperisului caselor. Dupa ce ati facut pozele, le descarcati in calculator.

Pasul urmator este configurarea programului, pentru cele mai bune rezultate. Accesati meniul Edit > Options, apoi setati ca in imaginea de mai jos si anume:
- Scale (%) - valoare 100%- pentru a realiza panorama la marimea originala
- Gain Compensation - pentru a schimba automat luminozitatea si contrastul imaginilor.

Dupa ce ati setat optiunile, este momentul sa deschideti pozele. Accesati meniul File > Open. Deschideti folderul unde sint pozele si le selaccati pe toate, astfel: tineti apasata tasta Ctrl si efectuati un singur click pe fiecare poza. Apoi apasati butonul Open.

Dupa ce ati deschis pozele, in functie de puterea calculatorului, aveti de asteptat citeva minute pina la terminarea operatiunii de lipire.

Atentie: este posibil sa primiti eroare Out of memory.

In acest caz, accesati din nou meniul Edit > Options si modificati unul sau ambii parametri:
- Scale (%) - marimea panoramei - setati o valoare de 20 - 50 - 75%, sau alta valoare intermediara, in functie de rezultatul dorit
- System memory (Gb) - setati o valoare de 0.5 - 1 - 2 Gb, sau alta valoare intermediara, in functie de cantitatea de memorie RAM instalata pe calculator.

La final, dupa efectuarea operatiunii de lipire, este lansat automat programul dvs. de vizualizat poze si este deschisa imaginea panoramica.

Sfaturi finale: pentru a obtine cele mai bune rezultate, urmati citeva sfaturi:
- nu fotografiati obiecte apropiate. In exemplul meu, "peisajul" nu este bine ales. Copacul si plasa de tintari sint foarte aproape si strica tot aranjamentul. Alegeti obiecte mai departate.
- realizati mai multe fotografii, cu zone comune, ca in exemplul de mai sus. Puteti sa realizati imagini intr-un singur plan, nu 2 cum am facut eu.
- modificati valorile anumitor parametri, pentru o mai buna potrivire a imaginilor: marire sau micsorare Alpha si Beta si marire Scale (%)

- dupa finalizarea imaginii, puteti sa taiati marginile, folosind un program de editare grafica.

4 comments:

Unknown spunea...

Daca programul este complet si gratuit.

queensoft spunea...

Este complet si gratuit, bineinteles.

Unknown spunea...

Nu reusesc sa depasesc faza de(autostitch[1].zip-WinRAR

queensoft spunea...

DUblu clcik pe arhiva > se deschide WinRAR > selectezi toate fisierele, le tragi intr-un folder oarecare > lansezi fisierul autostitch.exe (ala cu icoana aia colorata).