Ghid optimizare SSD




Dupa cum v-am povestit intr-un articol mai vechi, mi-am achizitionat un hard disk SSD (Solid-state drive).
Acest tip nou de hard disk ofera performante incredibil de mari, in ceea ce priveste viteza de citire/scriere si, mai ales, timpul de acces.
Totusi, ca orice tehnologie noua, au si dezavantaje:
- pretul mare, deocamdata. Pina la aparitia mai multor modele si maturizarea tehnologiei, pretul este ridicat fata de al unui hard disk clasic.
- durata de functionare limitata. Anumite modele, majoritatea celor mai ieftine, au un ciclu de citire/scriere limitat. Asta inseamna ca dupa o perioada, hard diskul se va strica, in mod sigur. Acest ciclu de viata este de cel putin 100.000 de ore de functionare, adica aproximativ 11 ani de functionare non-stop, ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Voi prezenta in continuare un scurt ghid de folosire si optimizare a unui hard disk SSD.
In primul rind, majoritatea SSD-urilor se conecteaza pe interfata SATA, nu exista si cu interfata IDE. Deci, daca aveti o placa de baza mai veche, fara SATA, nu puteti folosi in mod direct un SSD. Puteti sa achizitionati un adaptor.
Cel mai recomandat este sa folositi noul Windows 7, acesta fiind singurul Windows la ora actuala care ofera suport nativ pentru SSD.
O caracteristica importanta de care trebuie sa tineti cont la achizitionarea unui hard disk SSD este TRIM.
Intrebati vinzatorul daca un anumit hard SSD suporta TRIM si cautati numai modele cu aceasta functie.
O alta caracteristica importanta este tehnologia de constructie: MLC (multi-level cell) sau SLC (single-level cell).
Tehnologia MLC oferta viteze si performante mai mici, dar si pretul este mai mic. SLC oferta performante mai mari, dar si pretul este pe masura.
Un hard SSD, neavind piese in miscare, precum unul clasic, nu mai are nevoie de anumite operatiuni, iar altele este reocmandat sa fie oprite.
De exmplu, nu este nevoie de defragmentare, deoarcee orice fragment de fisier este accesat cu exact aceeasi viteza, indiferent de pozitionarea lui fizica in memoriile SSD.
Voi prezenta in continuare un ghid de optimizare Windows 7 pentru SSD.
In primul rind, trebuie ca hard diskul SSD sa functioneze in modul SATA AHCI. Pentru aceasta, trebuie sa verificati in BIOS aceasta setare. Diferite modele de BIOS au aceasta optiune afisata in diverse moduri, deci nu va pot arata exact unde se afla.



O alta optiune este UltraDMA. Si aceasta este prezenta in BIOS, in diverse moduri, in functie de producator.
Trebuie setata pe Auto. Daca, totusi, apar probleme si nu seteaza corect UltraDMA (cel putin 5 sau mai mult), puteti sa setati manual in BIOS valoarea dorita (peste 5).



Apoi, trebuie sa verificati in WindowsUltraDMA Mode.
Deschideti Control Panel, treceti pe afisare Small Icons si accesati icoana Device Manager.

In fereastra Device Manager deschideti IDE ATA / ATAPI controllers (da, chiar daca este SATA acolo afiseaza tot IDE).
Aici luati la ridn fiecare optiunea ATA Channel. In imaginea de mai jos, sint 8 valori, dati dublu click pe fiecare, pe rind.
Verificati valoarea UltraDMA din tab-ul Advanced. Aceasta trebuie sa fie cel putin 5, pentru performante optime. Daca apare loc gol la Advanced, inseamna ca nu este conectat nici un hard disk pe acel canal.

O alta optimizare este activarea Write Caching. Deschideti din nou Device Manager si accesati Disk Drives.
Acolo dati dublu click pe hard-ul SSD si mergeti la tab-ul Policies.
Aici veti gasi doua optiuni, trebuie ambele activate.
Atentie: a doua optiune (Turn off Windows write cache buffer flushing) poate sa duca la pierderi de date in cazul unei pene de curent. Daca aveti date extrem de importante, este bine sa dezactivati aceasta optiune.

Dezactivare Indexing Service - in mod normal, Windows citeste fisierele de pe hard disk si le indexeaza, pentru a realizata o cautare mai rapid (search). Avind in vedere ca un hard SSD este extrem de rapid prin constructie, acest serviciu Windows face mai mult rau, deci trebuie dezactivat.
Deschideti My Computer si efectuati click dreapta pe hard diskul SSD. Repetati operatiunea pentru fiecare partittie de pe SSD, daca aveti mai multe.
Alegeti Properties din meniu, apoi debifati optiunea Allow Files on this drive to have contents indexed, apoi Apply.

Va aparea o fereastra in care selectati optiunea a doua, apoi apasati OK.
In timpul procesarii fisierelor, este posibil sa apara o avertizare, ca anumite fisiere nu pot fi accesate. Apasati butonul Skip sau Skip All.

Dezactivare defragmentare - cum am spus si mai sus, un hard disk SSD nu are nevoie de defragmentare, deci trebuie dezactivata optiunea din Windows.
Mergeti la butonul Start, apoi All programs > Accesories > System Tools > Disk Defragmenter.

In noua fereastra apasati butonul Turn on schedule si debifati optiunea Run on a Schedule.

Acum trebuie dezactivat si serviicul Windows de defragmentare.
Deschideti casuta Run (fie din meniul Start, fie apasind Stegulet+R) si scrieti comanda services.msc, apoi apasati OK.

In noua fereastr cautati in lista Disk Defragmenter si efectuati dublu click pe el.
Apasati butonul Stop si selectati valoarea Disabled la Startup Type.

Configurare SuperFetch - tehnologia SuperFetch este folosita pentru a putea accesa mai rapid aplicatiile folosite cel mai des. Sint realizate copii (cache) ale fisierelor accesate mai des, pentru a putea fi gasite (fetch) mai rapid.
Dar, la un hard SSD, orice fisier este accesat cu exact aceeasi viteza, deci nu este nevoie de SuperFetch.
Deschideti casuta Run (butonul Start > apoi Run, fie apasind Stegulet+R) si scrieti comanda regedit, apoi apasati OK.

In partea din stinga deschideti cheia HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters.
In partea dreapta aveti doua chei: EnablePrefetcher si EnableSuperfetch. Efectuati pe fiecare, pe rind, dublu click, si schimbati valoarea la 2.
Valoarea 2 inseamna sa fie realizate copii (cache) numai ale fisierelor de boot. Daca observati o incetinire a lansarii programelor, schimbati valoarea inapoi la 3.
Dupa ce faceti aceste schimbari, inchideti programele si restartati calculatorul.

2 comments:

dumi spunea...

Excelent articol .Imi poti spune daca exista programe de optimizare pentru SSD?Daca instalez Tune Up ,ce debifez din el:defragmentare si defragmentare registri banuiesc.

queensoft spunea...

Programe speciale de optimizare nu stiu daca au aparut.
Eu folosesc Intel SSD Toolbox.
Are functie TRIM si dezactivare superfetch, defragment, readyboost, dipm.
La tuneup dezactivezi defragmentare hard, dar lasi defragmentare registry, asta mai face si alte optimizari la registry.