Cum sa intri pe un alt calculator (1) - TeamViewer




Programele de control la distanta (remote control) permit accesarea unui calculatorsi controlarea acestuia, prin intermediul Internetuluisau a unei retele, ca si cind ati lucra direct pe acel calculator.
Exista o serie intreaga de programe de acest gen, cele mai cunoscute fiind Remote Administrator, RealVNC, TightVNC, UltraVNC, Remote Desktop (inclus in Windows), TeamViewer.
Astazi vom discuta despre ultimul din aceasta lista, si anume TeamViewer.

Orice program de control la distanta presupune existenta a doua componente: serverul si clientul. Serverul este, de obicei, calculatorul tinta, aflat la distanta, la care va conectati. Clientul este programul ce se conecteaza la server.
De obicei, pachetul de instalare al unui program contine ambele versiuni, si serverul, si clientul. Uneori, acestea sint, practic, incluse intr-un singur program ce poate indeplini ambele functii.
Indiferent de programul folosit, acesta trebuie sa fie prezent pe ambele calculatoare, si pe server, si pe client.
Astazi vom invata despre cum se foloseste TeamViewer.
TeamViewer poate fi descarcat de aici. Descarcati versiunea completa (full version).
Dupa descarcare, pur si simplu rulati programul. Acesta nu are nevoie, neaparat, de instalare.
In primul ecran prezentat, alegeti optiunea Run, pentru a putea folosi imediat programul, fara instalare.
Daca alegeti sa-l instalati, opertiunile prezentate in continuare sint 99% identice.

In ecranul urmator, bifati optiunea I agree..., apoi apasati Next.

In acest moment, programul este pregatit, atit sa se conecteze la un alt calculator, cit si sa primeasca conexiuni.

Aceste operatiuni, prezentate mai sus, trebuie efectuate pe ambele calculatoare ce doresc sa realizez o conexiune.
Programul va afisa exact aceeasi fereastra pe ambele calculatoare. Vor fi diferite, bineinteles, ID (identificatorul calculatorului) si Password (parola).
Din acest punct mai departe, operatiunile vor fi diferentiate, in functie de rolul fiecarui calculator implicat: server sau client.
Pentru a ne conecta la celalalt calculator, server, avem nevoie de ID (nume) si Password (parola). Deci vom ruga cealalta persoana sa ne comunice acesti parametri, prin telefon sau prin messenger.
Apoi completam in partea dreapta ID-ul celuilalt calculator si apasam butonul Connect to partner.

Pasul urmator este sa introducem parola comunicata de cealalta persoana si sa apasam butonul Log On.

In acest moment, sintem conectati la celalalt calculator si-l putem controla exact ca si cind am fi in mod fizic in fata lui.
Orice fel de operatiune cu mouse-ulsau cu tastaturavor fi transmise si efectuate pe celalt calculator, ca si cind ati folosi in mod direct tastatura si mouse-ul originale, conectate la acel calculator. De aceea este bine sa nu folositi in mod simultan, ambele persoane, tastatura si/sau mouse-ul, deoarece se va crea o harababura totala.

O optiune folositoare a programului este stabilirea calitatii transmisiei. Daca unul din cele doua calculatoare implicate in conexiune are o viteza mica al Internet, este bine sa accesati optiunea: View > Quality > Optimize speed.
Altfel, daca viteza este suficient de mare, puteti incerca si setarea Optimize quality, pentru o calitate mia buna a imaginii transmise.

Observatii:
- spre deosebire de alte programe de gen, TeamViewer nu poate fi folosit pentru a te conecta in mod fraudulos si ascuns la calculatorul altcuiva. De exemplu, Remote Administrator poate fi configurat incit sa fie complet ascunsa (nu afiseaza nimic pe ecran) si sa accept in mod automat conexiunea (avind deja prestabilit numele si parola). De aceea, Remote Administrator poate fi folosit de persoane rau intentionate, pentru a accesa in mod ilegal un alt calculator.

13 comments:

bampi spunea...

team viewer mi se pare unul dintre cele mai tari programe de genul asta, plus ca merge si daca esti behind firewall/nat sau whatever... si se misca si foarte bine indiferent de conexiune

queensoft spunea...

Din pacate, nu am avut o cazia sa-l testez pe o configuratie mai complicata (firewall, router...), dar am vazut in help ca merge fara probleme.

ZeceDeZero spunea...

Nu l-am folosit niciodata (nu am avut de ce), dar la ce aud despre el am sa-l folosesc daca o sa am nevoie. Imi place ca poate fi folosit fara instalare :)

queensoft spunea...

Poti sa-l folosesti ca sa ajuti, de la distanta, un prieten care nu prea stie sa foloseasca un calculator.

Darius spunea...

Eu tocmai l-am folosit, impreuna cu Paul :)) Mai stii? Ce nervi avusai.

Robert Trif spunea...

Da, Team Viewer este cel mai bun program de acest gen, il folosesc de aproape 2 ani. Exista si o versiune portabila care e si mai simpla, am avut clienti care nu stiau sa instaleze Team Viewer.
Cu versiunea portabila, nu se instaleaza nimic, doar se da click pe executabil.

Mihai spunea...

util foarte chiar, dar pacat ca nu te poti conecta fara... acordul celuilalt :D

Anonim spunea...

merge fbn acest program...chiar e bun

Anonim spunea...

Mi-am instalat TeamViwer de cateva min. Nici nu mai trb sa invat cum ma sterg din lista cuiva, doar intru pe PC-ul ei/mess/i forgat passward.Este un vis devenit realitate pt. toti cei care au PC-uri.

queensoft spunea...

Anonim > nu te mai bucura atit, nu poti sa intri fara ca celalalt utilizator sa nu-si dea seama. Apare ceva pe ecran de la program, deci nu prea poti tu sa hackeresti asa aiurea.

News spunea...

Teamviewer rulz ! de 10 ori mai bun ca alte programe remote desktop

Anonim spunea...

ceau...am descarcat teamviewer si nu imi merge imi da eroare la instalare imi explicati si mie cum sa fac...si id calculatorului cum il aflu:-??..

queensoft spunea...

Foarte TARE !!!
CE EROARE ?!
ID-ul va fi afisat dupa pornirea programului, ca in tutorial.