Cum se foloseste ReadyBoost in Windows 7




ReadyBoost este o tehnologie de optimizare, introdusa de Microsoft in Windows Vista si, acum, in noul Windows 7.
Aceasta tehnologie este folosita pentru optimizarea Windows 7 si cresterea performantelor, prin utilizarea unui stick flash USBca si memorie cache pentru sistem. Puteti gasi o explicatie mai pe larg, in engleza, aici.
Optimizarea ReadyBoost este folositoare in urmatoarele cazuri: memorie RAMputina (1-2 Gb), laptopsau desktopcu hard disk lent, procesor relativ slab (1-2 GHz).
Pentru a folosi tehnologia ReadyBoost aveti nevoie de un stick de cel putin 256 Mb, cu timp de acces de maxim 1 ms si o viteza de minim 2.5 MB/s la citire aleatorie pentru blocuri de 4 KB si 1.75 MB/s de scriere aleatorie pentru blocuri de 512 KB.
Puteti sa testati viteza stickului folosind programul CrystalDiskMark.

De asemenea, este recomandat ca stickul sa fie gol si formatat in sistemul NTFS.
Pentru a formata stick-ul, deschideti My Computer si efectuati click dreapta pe stick. Din meniul respectiv alegeti optiunea Format. In fereastra nou aparuta alegeti optiunea File System: NTFS si apasati butonul Start.

Pentru a activa optiunea ReadyBoost, introduceti stickul flash USB intr-un port USB disponibil.
Daca aveti activata optiunea AutoPlay, va este prezentata o fereastra direct cu optiunea ReadyBoost.

Daca nu va apare fereastra de mai sus, deschideti My Computer si efectuati click dreapta pe stick. Din meniul respectiv alegeti optiunea Properties.

In fereastra nou aparuta, alegeti tab-ul ReadyBoost, iar aici va sint prezentate toate optiunile necesare:
- Do not use this device - nu folositi acest dispozitivi pentru ReadyBoost. Aceasta optiune o selectati atunci cind doriti sa dezactivati optimizarea ReadyBoost.
- Dedicate this device to ReadyBoost - folositi acest dispozitiv exclusiv pentru optimizare ReadyBoost. In acest caz, stickul nu mai poate fi folosit la altceva.
- Use this device - folositi acest dispozitiv pentru optimizare ReadyBoost. In acest caz, stickuleste folosit atit pentru ReadyBoost, cit si pentru stocare obisnuita de fisiere.
- Space to reserve for system speed -spatiu rezervat pe stick pentru optimizare. In mod normal, Windows completeaza automat aceste valori, dar puteti sa le modificati oricind.
Dupa ce ati setat optiunile, apasati butonul Apply.

Atentie: daca folositi un stick pentru optimizare ReadyBoost, acesta nu trebuie scos din calculator pe intreaga durata de functionare a Windowsului. Daca il scoateti, optimizarea va fi, logic, anulata.
Daca, totusi, trebuie sa scoateti stickul dupa activarea ReadyBoost, trebuie neaparat sa efectuati operatiunea Eject, altfel pot aparea coruperi ale datelor. Deschideti My Computer si efectuati click dreapta pe stick, apoi alegeti optiunea Eject, apoi apasati Continue in noua fereastra.

Dupa ce ati scos stickul astfel, optimizarea va fi temporar oprita, pina introduceti stickul la loc.
Pentru a opri definitiv optimizarea, urmati pasii de la inceput si alegeti optiunea Do not use this device.
Teoretic, optimizarea ReadyBoost aduce un spor de performanta de 5-25%. Practic, in functie de calculatorul respectiv, acesta performanta poate sa fie insesizabila.
Va prezint mai jos rezultatele mele, pe un calculator Intel Quad CoreQ6600, 4 Gb RAM(folosit 3.25 Gb, datorita Windows 7 32 bits), Leadtek8600GT, 2 x 250 Gb SATA II Western Digital. Calculatorul este performant, de aceea sporul de viteza este minim sau chiar inexistent.
Testele sint efectuate cu programele PassMark PerformanceTest 7.1011 si SiSoftware Sandra 2010a (download in josul paginii).
Am folosit doua stickuri, un Kingston DataTraveler de 2 Gb si un Silicon Power, tot de 2 Gb.
Am testat performanta stickurilorcu programul CrystalDiskMark.

Scorul PerformanceTest. Se observa o scadere de 0,15% la folosirea stickului Kingston si o crestere de 2,21% la folosirea celui Silicon Power.

Scorul SiSoftware Sandra. Se observa ca la folosirea stickului Kingstonscorul este identic, iar la folosirea celui Silicon Power apare o crestere de 1,25%.

Acest tutorial este o traducere si o adaptare a celui original, aflat aici.

3 comments:

legendofmir spunea...

Pai Vista si Sapte(7) is clone de WinXP , identice ca engine ....doar cu mici brizz brizuri , (a se citi porcarii inutile) in plus.!!

queensoft spunea...

Nu sint chiar la fel.
Mai degraba 7 seamana cu Vista (vezi si compatibilitatea driverelor), nu cu XP, care este deja vechi.

Pitzigoi Design spunea...

legendofmir te-ai trezit vorbind :)) auzi win 7 e la fel cu win XP :P