Informatii si teste de viteza hard disk




Astazi voi prezenta doua programe gratuite, utilitare pentru hard disk. Nu sint facute de mine, eu doar am realizat traducerea in limba romana a programelor.
Primul program de numeste CrystalDiskInfo si este folosit pentru a afisa informatii despre hard disk(informatii SMART, temperatura, serial number etc.).
Cel de-al doilea program de numeste CrystalDiskMark si poate fi folosit pentru a realiza teste de performanta pentru hard disk.
Ambele programe pot fi descarcate de aici: http://crystalmark.info/?lang=en. Sint disponibile atit variantele de instalare (Installer Edition -exe), cit si variantele portabile (Portable Edition - zip), care trebuie doar dezarhivate si ruleaza direct, fara instalare. De asemenea, sint disponibile variante pentru 32 bits (x86) si pentru 64 bits (x64).

CrystalDiskInfo

Dupa instalare sau dezarhivare, porniti programul si acesta va citi si afisa automat informatiile despre hard disk-urileaflate in calculator.
Daca aveti mai multe hard disk-uri, puteti comuta intre ele folosind butoanele din partea de sus.

Cele mai importante informatii afisate de program sint parametrii SMART. Valorile acestor parametri ofera multiple informatii despre starea hard disk-ului.
Descrieri detaliate despre parametrii SMART pot fi gasite apelind meniul Help > About SMART (Wikipedia) (web). Pentru aceasta, aveti nevie de o conexiune activa la Internet.

Pe baza acestor valori SMART, programul calculeaza starea de sanatate a hard disk-ului. In exemplu nostru, starea actuala este buna (Good).

CrystalDiskMark

Programul poate fi folosit pentru a realiza teste de viteza citire/scriere pentru hard disk-uri. De asemenea, programul poate realiza aceste teste de performanta si folosind stick-uri flash USB.
Interfata programului este extrem de simpla.
Alegeti numarul de teste (in exemplu nostru, 5), marimea fisierelor de test ( (100 MB) si unitatea hard disk sau flash USB (C: Hard Disk [NTFS]), apoi apasati butonul All.
ATENTIE: pentru a obtine rezultate corecte, este recomandat ca in timpul acestor teste sa opriti toate celelalte programe, mai ales cele care acceseaza hard diskul in mod intens (DC++, torrent etc.).
De asemenea, pentru rezultate concludente, este bine sa faceti mai multe teste, atit cu fisiere mari, cit si cu fisiere mici.
Programul afiseaza rezultatele finale sub forma urmatoare:
- Seq - performanta citire/scriere (read/write) folosind operatiuni secventiale
- 512k - performanta citire/scriere folosind blocuri de 512 k de date
- 4k - performanta citire/scriere folosind blocuri de 4 k de date

La ambele programe, CrystalDiskInfo si CrystalDiskMark, puteti schimba interfata in limba romana, accesind meniul Language > O-Z > Română

5 comments:

Anonim spunea...

Salut.
Pe un sistem cu 1 HDD de 300 Gb, la pornire aplicația nu vede hdd-ul, afișând mesajul „DISCUL NU A FOST GASIT”. OS / vista x64

queensoft spunea...

CARE aplicatie? Sint prezentate 2.
E posibil sa nu mearca din cauza x64.
Vezi daca a aparut vreo versiune mai noua a programelor.

Anonim spunea...

CrystalDiskInfo 3.0.3 (ultima, de altfel), și da, sistemul e x64, însă nu găsești versiuni diferite pentru aplicații x86 sau x64, ori vreo altă precizare în acest sens pe pagina producătorului.

queensoft spunea...

Ba, uite ca eu vad precizare:
Installer Edition (exe) [2.2 MB, x86, 7/2008/Vista/2003/XP/2000, i18n]
Ai vazut?!
Incearca, de curiozitate, pe un Windows 32 bits, sa vezi ca 99% merge.

Anonim spunea...

Ai dreptate!
Îmi prezint scuzele de rigoare.
Însă nu am de gând să instalez Vista x86, întrucât x64 rulează ireproșabil. Mai târziu, dacă voi avea nevoie și îmi voi aminti de aplicația în cauză, voi căuta o versiune aplicabilă pentru x64 (de altfel, undeva pe pagina producătorului, se pare că sunt câteva recomandări și pentru OS x64, dar ... sunt destul de ”reticent” față de limba engleză ...).
Totuși, mulțumesc frumos pentru atenția acordată și
S-auzim de bine!