Un nou tutorial, in limba romana - Super Disc



Mai multe premiere in acest post:
- primul post in limba romana
- primul post folosind noul browser Google Chrome
- primul tutorial in limba romana (ma rog, asta cam seamana cu primul, dar merge, la gramada)

Sa incepem. Este vorba de un tutorial pentru crearea unui Super Disc. Acesta va contine kiturile de instalare Windows XP si Windows Vista, un Linux Live CD - Puppy Linux, un disc de utilitare - Ultimate Bood CD si un antivirus - Avira Rescue CD.

Super Disc

Aveti nevoie de urmatoarele programe:
Imaginea de boot: isolinux.bin (descarcati de aici sau de aici)
Fisierul de configurare a meniului de start: ISOLINUX.CFG (descarcati de aici sau de aici)
Fisierele de boot: boot-isolinux.zip (descarcati de aici sau de aici)
Ultimate Boot CD (UBCD): http://www.ultimatebootcd.com/download.html (imaginea ISO)
CD-ul Windows XP (nu conteaza care SP)
DVD-ul Windows Vista (nu conteaza care SP)
Avira Rescue CD: http://www.free-av.de/en/tools/12/avira_antivir_rescue_system.html
Nero Burning ROM: http://www.nero.com/eng/downloads-nero8-trial.php (merge si cu Express si Smart Start, dar nu folosesc asa ceva).
UltraISO: http://www.ezbsystems.com/ultraiso/
[optional] Daemon tools: http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php?mode=ViewCategory&catid=5
[optional] Windows XP unattended creator: Setupmgr.exe - se gaseste pe cd-ul XP, in folderul Support\Tools\, fisierul DEPLOY.CAB. Poate fi extras cu WinRAR sau cu comanda expand -f:* deploy.cab c:\folder
[optional] Windows XP unattended file: WINNT.SIF (descarcati de aici sau de aici)

Pregatirea programelor:
Extrageti sectorul de boot de la Windows XP si Windows Vista, folosind UltraISO > meniul Bootable > Extract boot file.

Veti avea doua fisiere BIF (le puneti numele clar, sa nu la incurcati: XP.bif, vista.bif). Se poate schimba extensia, din BIF in BIN, fara nici o problema.
Copiati continutul discurilor Windows XP, respectiv Vista, in 2 foldere (separate) pe hard disk.
Extrageti/copiati (folosind tot UltraISO sau Daemon Tools) continutul imaginii UBCD intr-un folder pe hard disk.
Extrageti/copiati (folosind tot UltraISO sau Daemon Tools) continutul imaginii Avira intr-un folder pe hard disk. Atentie: deoarece Ariva foloseste tot un sistem de operare Linux, trebuie sa schimbati numele a doua fisiere, si anume:
- nume fisiere originale: initrd.gz si vmlinuz
- nume modificate: initrda.gz si vmlinuza
In final veti avea pe hard disk 5 foldere separate ce contin fisierele programelor respective.

[optional]Crearea unei instalari unattended Windows XP:
* Ori folositi setupmgr.exe pentru a crea fisierul WINNT.SIF dupa propriile optiuni. Aici aveti un tutorial simplu, programul este foarte usor de folosit.
* Ori folositi fisierul WINNT.SIF atasat. ATENTIE: modificati ProductKey= (introduceti serialul propriu), FullName= si OrgName= (introduceti datele dorite)
Fisierul atasat face ca la instalare sa va intrebe, la inceput, partitia si tocmai la final, username/parola, activare Windows Update etc.
Fisierul WINNT.SIF (indiferent metoda prin care l-ati generat) trebuie copiat in folderul I386 din kitul de Windows XP (in folderul aflat pe hard disk).

Pregatirea imaginii complete:
Lansati UltraISO.
Incarcati imaginea de boot (isolinux.bin), folosind meniul Bootable > Load Boot File...

Apoi activati meniul Bootable > Generate infotable

Drag & drop (trageti din Explorer in UltraISO) continutul tuturor discurilor extrase (in ordinea UBCD, XP, Vista).
ATENTIE: NU puneti fisierele Puppy si Avira acum, acestea se copiaza in foldere diferite.
Fisierele Puppy Linux le copiati in folderele urmatoare:
- vmlinuz, pup_400.sfs si zdrv_400.sfs - direct in radacina discului (e posibil ca numele fisierelor sa fie putin diferite, in functie de versiunea Puppy Linux)
- initrd.gz - in folderul boot/isolinux. Folderul boot este direct in radacina discului. Subfolderul isolinux il creati, daca nu exista.
- celelalte fisiere nu sint necesare (boot.cat, boot.msg etc. ....)
Fisierele Avira le copiati in folderele urmatoare:
- initrda.gz - in folderul boot/isolinux. Folderul boot este direct in radacina discului. Subfolderul isolinux il creati, daca nu exista.
- vmlinuza si celelalte fisiere/foldere (mai putin initrda.gz) - direct in radacina discului

Este posibil ca unele sa existe deja, pur si simplu ii dati suprascriere (overwrite).

Copiati, direct in radacina discului, imaginile de boot Windows (xp.BIF, vista.bin).

Copiati in folderul boot/isolinux fisierele din folderul boot/isolinux), sint 10 fisiere (atentie: deja exista anumite fisiere, le dati la toate suprascriere-overwite).
Copiati in folderul boot/isolinux fisierul ISOLINUX.CFG (atentie: deja exista un fisier cu acest nume, ii dati suprascriere-overwite).

Salvati imaginea, in format ISO, folosind meniul File > Save. Atentie: imaginea va fi mare, in jur de 4 Gb, deci va putea fi scrisa doar pe un disc DVD.


Testare:
Testarea se poate face ori cu o masina virtuala (VMWare, VirtualBox, Qemu etc.) sau direct (scrieti imaginea pe un DVD, eventual RW, resetati, selectati in BIOS sa booteze de pe CD/DVD).


Atentie:
- unele programe din cadrul Ultimate Boot CD nu se vor mai lansa automat (acelea care folosesc Dr DOS). Ori le lansati manual, de la command prompt (dati comanda dir, afiseaza fisierele, lansati EXE), ori folositi programe alternative (pentru fiecare functie exista cel putin 2-3 programe similare);
- Puppy Linux nu functioneaza corect in masina virtuala. Eu am testat folosind VMWare si Qemu si nu a functionat corect;
- Windows XP si Vista au acelasi fisier setup.exe, aflat in radacina discului. Acesta este necesar pentru a porni instalarea din cadrul unui Windows deja instalat. Daca bootati si alegeti instalare de la zero, aceasta va merge foarte bine;
- Puppy Linux este folosit deoarece are citeva avantaje (am testat in jur de 25 de versiuni de Linux): booteaza de pe unitate DVD SATA, citeste hard disk SATA, incarca automat stick-ul USB (daca este introdus inainte de restart/boot), are interfata simpla si intuitiva, fisierul ISO este mic (100 Mb);
- alte doua versiuni potrivite de Linux sint Slax (http://www.slax.org/) si Zenwalk ( http://www.zenwalk.org/modules/tinycontent/index.php?id=31). Slax nu are interfata la fel de intuitiva, iar Zenwalk este mult mai mare (500 Mb). Multe alte versiuni de Linux nu boot-eaza corect de pe o unitate optica SATA;
- se pot adauga si alte programe pe acest disc. NU integrate in kiturile Windows, pur si simplu kiturile separate, sa fie la indemina la o eventuala reinstalare a sistemului. Pur si simplu faceti un folder cu nume distinct (Kituri, Drivere etc.) si puneti acolo kiturile obisnuite ale programelor;
- pina acum am testat acest disc pe aproximativ 10 calculatoaresi a mers foarte bine. Daca intilniti probleme, explicati cit mai detaliat ce ati facut si ce erori apar.

5 comments:

Anonim spunea...

Salut. Interesant postul si foarte util. Am o singura observatie de facut.La partea de programe:
"Imaginea de boot: isolinux.bin (descarcati de aici sau de aici)", ti-a scapat crearea legaturii pentru download. In rest numai de bine si UN AN NOU FERICIT si LA MULTI ANI!!!
Marius O.

Anonim spunea...

Imi cer scuze, exista dar nu am fost eu atent.
Inca odata LA MULTI ANI!
Marius O.

Anonim spunea...

Pacat ca Ubcd 502 nu merge. Ar fi interesant sa faci un tutorial updatat cu ubcd ,hiren`s ,win xp si win 7.

queensoft spunea...

De ce nu merge versiunea 502 ??
Chiar vroiam sa-mi actualizez si eu discul.

Anonim spunea...

Tu ai facut tutorialul ,ar trebui sa stii mai bine .