Cum se folosesc Safe Mode si System Restore



Safe Mode - reperezinta un mod de a rula Windows cu putine functionalitati, pentru diagnostic. In cazul in care Windows ruleaza in acest "Safe Mode", acesta nu mai incarca programele uzuale, nu mia incarca driverele, ruleaza doar cu un set minim de aplicatii.

System Restore - este o functie a sistemului de operare Windows ce permite re-aducerea la o stare anterioara. Este folositor in cazul in care vreun program a facut modificari majore in sistem si acesta nu mai ruleaza corect. Punctele de restore sint create automat de catre Windows.
Aceste puncte sint create individual pentru fiecare partitie aflata in calculator.
In Windows XP, sint salvate in aceste puncte de restore urmatoarele fisiere/foldere:
- Registry, fisierele din folderul Dllcache, profilele locale ale userilor, COM+ and WMI Databases, IIS Metabase, alte tipuri speciale de fisiere
In Windows Vista sint monitorizate urmatoarele fisiere/foldere:
- tot folderul Windows, diverse alte fisiere/foldere aflate in afara folderului Windows.
In Windows XP, sint excluse de la monitorizare orice fel de fisiere de tip document (Word, Excel, imagini etc.) precum si fisierele monitorizate, daca se aflau in folderul My Documents. De aceea, un program instalat in My Documents sau orice fel de document ramin la locul lor, chiar si dupa ce este folosit System Restore.
In Windows Vista, sint excluse doar fisierele document, orice alt fisiere, indiferent de locatie, este monitorizat si afectat de System Restore.
Cum se intra in Safe Mode

Imediat dupa pornirea calculatorului, acesta afiseaza asa numitul ecran POST (Power-on self-test). Acesta poate arata in diverse feluri:


Imediat dupa acest ecran, apasati tasta F8.
Nu o tineti apasata, faceti mai multe clic-kuri consecutive.
In cele din urma, va aparea acest ecran. Alegeti prima optiune: Safe Mode.

Dupa incarcarea Windowsului, este posibil sa apara ecranul de login al userilor. Daca puteti, folositi contul de Administrator, daca acesta nu are parola sau cunoasteti aceasta parola.

Dupa alegerea contului, va este prezentat optiunea de a lucra in Safe Mode (optiunea Yes), sau de a folosi System Restore (optiunea No).

Cum se foloseste System Restore

Selectind optiunea No, puteti folosi System Restore.
Observatie: System Restore se poate folosi si atunci cind incarcati Windows in mod obisnuit, fara Safe Mode. Este recomandat sa folositi in acest fel pentru a crea manual puncte de restaurare si in Safe Mode pentru a restaura aceste puncte.
Utilitarul este lansat automat, apasati Next.

In acest ecran va sint prezentate punctele de restaurare disponibile.
Zilele de calendar sint marcate ingrosat. Intr-o zi pot fi mai multe puncte de restaurare.

Dupa alegerea zilei si a punctului de restaurare, sinteti avertizat sa inchideti orice program/document deoarece, la final, va urma un restart.

Progresul operatiunii este afisat pe ecran.

La final, daca totul a decurs in regula, sinteti informat si puteti alege restart.

27 comments:

Anonim spunea...

E bine de stiut ca daca ai dezactivat vreodata System Restore, acesta isi va sterge punctele de restaurare facute pana la momentul acela.

Anonim spunea...

Trebuia explicat şi ce înseamnă Safe Mode, câteva dintre cele mai uzuale situaţii când e recomandat să fie folosit (dezinstalări drivere, devirusări, etc). Eventual şi o poză (?)
Iar la System Restore trebuia puţin specificat ce anume face acesta, la ce anume face copii de rezervă, şi cam în ce situaţii are efectul scontat. Pentru că nu întotdeauna, rezolvă unele probleme apărute.
Sau poate acestea, vor fi subiectul unui viitor articol de blog :)
Şi trebuiau preveniţi cei care au, de ex. plăci de bază Asus, că atunci când apasă F8, prima dată apare meniul cu ordinea de boot, apoi trebuie să continue să apese F8 pentru a urma paşii descrişi aici.

Anonim spunea...

Eu folosesc pentru a intra in safe mode tasta f5 pe care la fel apas intermitent,si pot spune ca mi-a functionat mereu.

Anonim spunea...

salut sunt marius si am o problema cu pc.mentionez ca am schimbat nenumarate windowsuri dar nu a dat nuciun efect problema este ca la 5-10 min dupa ce pornesc pc mi se restarteaza.si nu este de la windows sau drivere deoarece pc il am de 1 an si nu mia facut asa ceva.am cautat pe toate siteurile dar aceeasi solutie sa sch pc.ajutati-ma pls

queensoft spunea...

Marius > poate e problema hardware, vreo piesa stricata!
Vezi la topicurile cu temperatura (http://queen-soft.blogspot.com/search/label/temperatura) sau cele cu teste Ultimate Boot CD ()

Anonim spunea...

AM SI EU O PROBLEMA CU PC SI INCA NU AM DEPISTAT CIRCUMSTANTELE IN CARE MI SE INTAMPLA ASTA. S-A INTAMPLAT SI CAND ERAM PE NET SI CAND NU, SI CAND FOLOSEAM DOAR UN PROGRAM..SI CAND FOLOSEAM 5, 6. "SIMPTOMELE" SUNT LA FEL...INGHEATA TOT...MONITOR MOUSE, CHIAR SI SUNETUL (REPETA ACELASI SUNET DIN MOMENTUL IN CARE S-A BLOCAT) SI NU II MAI POT FACE ABSOLUT NIMIC DECAT RESTART DIN BUTON, E SINGURA METODA. NU "INGHEATA" LA UN ANUMIT INTERVAL DE TIMP..S-A INTAMPLAT SI LA 5 MINUTE DE LA DESCHIDERE, S-A INTAMPLAT SI SA NU "INGHETE" O ZI INTREAGA. RAM-UL NU PREA CRED SA FIE..E NOU-NOUT (L-AM SCHIMBAT ACUM O LUNA DUPA CE-MI CRAPASE CELALALT) , IAR CU SURSA AM AVUT PROBLEME PE ALT CALCULATOR SI CAM STIU CUM FACEA..DE OBICEI SE RESTARTA.WINDOWS-UL E SI EL INSTALAT RECENT (MAXIM O LUNA) SI M-AM SATURAT SA-L SCHIMB IMI PUTETI DA O IDEE? VA MULTUMESC!

queensoft spunea...

NU mai scrie cu CAPS, este nasol de citit!
APoi, fa niste teste la memorie/hard/procesor: http://queen-soft.blogspot.com/search/label/ultimate%20boot%20cd
Verifica temperaturile: http://queen-soft.blogspot.com/search/label/temperatura
Scoate toate componentele inutile, lasi doar 1 placuta RAM, placa video , 1 hard (cu Windows). Scoti restul de RAM, cd/dvd, harduri, printer, altceva pe usb, webcam...
Ce componente ai in calculator? (http://queen-soft.blogspot.com/search/label/componente)

Anonim spunea...

scz..dar imi este frica sa ma bag in asa ceva.probabil o sa-l duc la extream computers (www.placi-video.ro)asta e...ms oricum..astazi mi sa blocat de 3 ori ..sall mai intru pe acest site ca mi se pare chiar interesant

Anonim spunea...

va rog spuneti-mi si mie cum se rezolva aceasta problema:
a problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer.if this is the first time you've seen this stop error screen,restart your computer.if this screen appears again, follow these steps.
disable or uninstall any anti-virus,disk defragmentation or backup utilites.check your hard drive configuration,and check any updates drivers.run chkdsk/f to check for hard drive corruption,and then restart your computer.
va sunt dator daca ma ajutati va rog plssssssssssssss

queensoft spunea...

Anonim > ai gresit topicul. Trebuia sa spui: "imi paare o eroare alba pe un ecran albastru" !!
Adica citeste aici: http://queen-soft.blogspot.com/2008/12/blue-screen-of-death-dezactivare.html

Anonim spunea...

ok cum spui tu dar nu asta e solutia la aceasta problema...
cred ca sursa ar fi de vina voi ce ziceti?

queensoft spunea...

Pai, solutia este explicata in topicul respectiv.
L-ai citit?
Care este codul de eroare?
Ce fisier cauzeaza eroarea??
Tu vrei solutia asa... sa o ghicesc eu?! OK, uite solutia: este din cauza conjunctiei Luna-Marte. Asteapta echinoctiul si se rezolva de la sine. E bine acum?
Citeste topicul celalalt, special pentru BSOD si mai discutam dupa aia.

Anonim spunea...

Am si io o problema cu calcu.Cand il pornesc imi apar numai dungi colorate p ecran.
il opresc si il repornesc de vreo 3-4 ori si merge. marea problema e ca am un joc si in momentul cand intru p el, dupa vreo 5 minute imi apr punctulete albe pe ecran si se blocheaza tot. asta se intampla numai cand intru pe jocul asta. Ce parere aveti???

queensoft spunea...

1. Monitor stricat. Pune-l pe alt calculator.
2. Cablu monitor stricat. "Trage" si "zgiltiie".
3. Placa video stricata. Pune alt mmonitor pe calculatorul tau. Vezi temperatura placii video.

Anonim spunea...

Da, dar de ce imi face probleme numai la jocu asta?
Ca nici nu are cerinte asa mari. Am jocuri mult mai mari la care nu am nicio problema. doar cand intru p jocu asta nu merge. chiar nu pot sa mi explic. e cam ciudat.

Anonim spunea...

Si CPU Temperature e 58 grade C. e o temperatura buna sau e mare?

queensoft spunea...

La CPU e OK.
Dar, ce componente ai??
La placa video cit este temperatura?
Oricum, daca facea figuri numai la joc, mai era altceva. Dar zici ca face figuri si la pornire, deci e ceva mai grav.
Fa probele care ti-am zis.

Anonim spunea...

la ~ doua ore , laptopul meu isi da restart , asta se intampla de o saptamana . tot de atunci imi apare si un mesaj ca windous 7 expira in ... zile sau ore . ce se intampla ?

queensoft spunea...

Sint perfect normal ambele simptome: si restart, si mesaj expirare.
Folosesti o versiunea beta de Windows 7, care va expira la 1 iunie 2010.
SOlutia este sa instalezi alta versiune, mai ales acum cind a aparu versiunea finala completa.

News spunea...

Simplu ca buna ziua


News

Unknown spunea...

Va rog am si eu o problema la pc... m-am jucat intr-o dimineata FotballSuperstars si mi se vedea negru in partea dreapta a monitorului de vreo 1.5 cm jumate si am dat pe penultimul buton de la monitor si mi sa facut pe tot ecranu...dupaia peste 10 se cunde Power Saving Mode apas pe toate tastele tot asa ramane...unitatea mergea in continoare... am stins monitorul l-am aprins la fel imi arata i-am dat un restart la pc si tot asa imi facea... si acum ma joc counter strike cand e dat pe Software mi se stinge odata la 2 ore dar cand e dat pe OpenGL sau pe 3D3 mi se stinge... va rog ajutatima am problema asta de vreo 7 luni ajutati-ma la id alex_original_boss plzz

Anonim spunea...

Buna ziua!As vrea sa ma ajutati :am facut un System Restore care a reusit,la laptopul meu.Dar ptr ca se incalzea tare ,am deschis BIOS-ul ptr a regla temperatura la CPU.Nu am dat nici o comanda(ptr ca nu seamana ce scria acolo cu ce am eu pe calc)am Save and exit,am iesit si de atunci ,laptop-ul incerca sa pornesca Win ,merge 3-4 sec si se stinge si automat iar incerca sa porneasca win.Ce sa fac??Daca am postat gresit cer scuze anticipat

queensoft spunea...

In BIOS poti, cel mult, sa reglezi temperatura de oprire.
Adica atunci cind se atinge temperatura respectiva, se opreste calculatorul.
Dar el tot se incinge.
Altceva nu poti sa reglezi.
Cauta in BIOS ceva de genul acesta si pune mai mult.
Sau reinstaleaza windows.
Sau da in BIOS pe LOAD DEAFULTS.
Sau cauta in BIOS ceva gen AHCI sau SATA MODE si pune pe DISABLE sau IDE.

Anonim spunea...

Salut sunt Timmy am si eu o problema cu youtube adica cu videoclipurile de pe net orice site dar in Safe mode merge . am schimbat windowsul la fel face nu stiu ce ar putea avea ma puteti ajuta .Multumesc anticipat

queensoft spunea...

Ce browser folosesti?
Eu recomand Firefox, Opera, Chrome.

Ai instalat Flash?
Intra aici.
Salveaza fisierul. Inchide browser. Instaleaza fisierul. Deschide browser.

Spune EXACT ce se intimpla cind nu merg clipurile.

Anonim spunea...

eu am problema cu "bootmgr is missing" si incerc sa intru in safe mode dar dupa restart desi apas F8 nu imi apare nimic ... stie cineva alta modalitate de a intra in safe mode de care ma pot folosi?

queensoft spunea...

Ai 3 solutii:
1. copiezi fisierul acela de la un prieten care are aceeasi versiune de windows. Sansele de succes sint minime.
2. Reinstalezi windows
3. Folosesti un Linux Live CD, recuperezi ce fisiere vrei, reinstalezi windows.