De multe ori, din cauza incarcarii cu praf sau, pur si simplu, a uzurii, piesele din calculatorse incalzesc periculos de mult. Acest lucru poate duce la erori de functionare ale programelor sau, mai grav, la defectarea pieselor.
Daca suspectati ca aceasta ar fi cauza unei functionari defectuoase, exista citeva programe folositoare pentru monitorizarea temperaturii.
In primul rind, se poate verifica aceasta temperatura si in BIOS.
Dati un restart la calculatorsi intrati in BIOS. De obicei, se face acest lucru apasind tasta Del. Uneori se poate folosi F2 sau alta tasta. In mod normal, ar trebui sa scrie pe ecran: "Press Del to enter Setup" sau ceva asemanator.
Odata intrati in BIOS, cautati o optiune de genul: "PC Health" sau "Hardware monitoring" sau "Temperature" sau ceva asemanator. Aici puteti gasi indicate diverse temperaturi, in functie de numarul de senzori aflati in calculator.
In exemplu de mai jos, avem doua temperaturi:
- CPU Temperature - temperatura procesorului
- System Temperature - temperatura sistemului/placii de baza
Un program folositor pentru aflarea temperaturilor este SpeedFan.
In mod normal, trebuie doar sa descarcati si sa instalati programul, iar el va citi automat senzoriiaflati in calculator.
Pentru a-l folosi la potnetial maxim, puteti face citeva configurari ale programului, apasind butonul Configure.
In tab-ul Temperatures puteti selecta ce senzori sa fie afisati.
Din pacate, in fereastra principala a programului incap doar un numar limitat de senzori, si anume 9.
In exemplu de mai jos, in total sint 11, prea multi indicatori. Totusi, putem dezactiva 2 dintre ei: AUX (deoarece indica gresit, 127C, in coloana Sample) si Ambient (si acesta indica gresit, 0C, sau este inexistent).
De asemenea, putem alege unul dintre indicatori sa fie afisat in tray (in portiunea din bara de linga ceas), bifind optiunea Show in tray. Poate fi afisata o singura temperatura.
Tot in aceasta fereastra putem sa intelegm mai bine ce indica fiecare senzor, folosind coloanele Label si Chip:
- System - temperatura placa de baza/sistem, in general
- CPU - temperatura procesor
- HD0 si HD1 - temperaturile celor 2 hard disk-uri
- Core0, 1, 2, 3 - INTEL CORE - temperatura nucleelor procesorului (in cazul de fata, procesorul este Intel Q6600 Quad Core). Daca aveti un procesor de generatie mai veche, acesta are un singur nucelu.
- Core - Nvidia Video Card- temperatura placii video.
Puteti schimba denumirea (Label-ul) fiecarui senzor, pentru o mai buna intelegere, astfel: dati 1 click pe denumirea din coloana Label, pentru a-l selecta, apoi inca un click pentru a-i schimba numele (2 clickuri separate, cu o scurta pauza intre ele, NU dati dublu click).
O alta optiune folositoare, pentru fiecare senzor in parte, este Logged. Aceasta inseamna ca temperatura respectiva sa fie salvata intr-un fisier de monitorizare.
Acum ne mutam la tab-ul Log, pentru a activa salvarea datelor intr-un fisier.
Puteti face setarile ca in imaginea de mai jos. Fisierele vor fi salvate in folderul programului, de obicei acesta este: C:\Program Files\SpeedFan\
Fisierele sint mai multe, cu nume de genul: SFLog20090301.csv, SFLog20090301-0001.csv
Pot fi deschise cu notepad sau cu Excel (dar nu vor fi afisate foarte bine).
Din pacate, programul salveaza ora la care a fost inregistrata temperatura, sub forma de secunde: de exemplu - Seconds 54593 inseamna, de fapt, ora 15:09:53.
Alte optiuni interesante ale programului mai sint:
- Fans - afiseaza turatia diferitelor ventilatoare aflate in sistem, daca suporta aceasta functie
- Voltages - afiseaza voltajele procesorului si memoriei
Si aceste valori pot fi loggate (salvate in fisier).
De asemenea, in fereastra principala a programului pot fi reglate vitezele ventilatoarelor, daca suport aceasta functie, folosind valorile optiunilor Speed01, Speed02 etc. Totusi, este mai bine sa lasati aceste optiuni la valorile lor obisnuite, pentru a nu afecta buna functionare a sistemului.
1 comments:
Foarte educativ articolul,chiar imi place.succes in continuare!
Trimiteți un comentariu