Cum se foloseste TrueCrypt




Astazi incepem o noua serie de tutoriale, despre criptarea datelor, a fisierelor si folderelor, dar si a partitiilor si hard discurilor sau stick-urilor USB.
Primul tutorial este despre TrueCrypt.
Aplicatia este foarte versatila, avind multiple optiuni: criptare partitie sau hard disk intreg, chiar si cu Windows instalat, criptare stick flash USB, creare disc virtual ce contine fisiere/foldere criptate. In plus, programul este complet gratuit.

Vom invata in continuare cum sa criptam o partitie sau un hard intreg, dar si sa cream un hard disc virtual criptat.
Atentie: daca uitati parola folosita la criptare, nu exista nici o posibilitate de recuperare a fisierelor criptate.
Atentie: daca folositi noul Windows 7, nu este disponibila optiunea de criptare doar a partitiei respective. Trebuie sa criptati intregul hard disk.
Pagina oficiala a programului este aceasta.
Puteti sa descarcati programul de aici - apasati butonul Download.
Dupa instalare, instalati programul folosind optiunile implicite.

Dupa instalare porniti programul.
Creare hard disc virtual criptat

Primul pas este sa apasati butonul Create Volume, din fereastra principala a programului.

In fereastra nou aparuta, selectati prima optiune - Create an encrypted file container, apoi apasati butonul Next.

In pasul urmator alegeti prima optiune - Standard TrueCrypt volume, apoi apasati butonul Next.
Cealalta optiune - Hidden TrueCrypt volume, creeaza un hard disc virtual ascuns. Aceasta aduce un plus de securitate, dar este mai greu de realizat si nu este necesar de ceela mai multe ori.

Pasul urmator este sa selectati fisierul criptat ce va contine hard discul virtual.
Apasati butonul Select File, iar in fereastra aparuta alegeti folderul sin introduceti noul nume al fisierului, apoi apasati Save. La final, apasati butonul Next.

Pasul urmator este sa alegeti algoritmul de criptare - Encryption Algorithm. Puteti sa faceti un test de performanta - Benchmark, pentru a vedea care algoritm ofera viteza cea mai mare.
Dupa ce alegeti algoritmul, apasati butonul Next.

In pasul urmator, stabiliti marimea fisierului (hard discului virtual) criptat. Programul afiseaza si spatiul liber disponibil (Free space).

Urmatorul pas este de stabilire a parolei. Aceasta trebuie introdusa de doua ori, pentru confirmare.
Daca activati optiunea Display password, aceasta va fi afisata in clar, pentru o mai buna verificare.
Pentru continuare, apasati butonul Next.
Atentie: daca uitati parola folosita la criptare, nu exista nici o posibilitate de recuperare a fisierelor criptate.

Daca alegeti o parola prea slaba, va este prezentata o avertizare. Daca doriti sa continuati cu parola aleasa, apasati Yes. Daca doriti sa schimbati parola, apasati No.

Pasul urmator este cel de formatare al noului hard disc virtual criptat.
Pentru o criptare mai buna, pur si simplu miscati mousul in interiorul ferestrei si veti observa cifrele de la Random pool ca se modifica. Apoi, la un moment dat, dupa citeva secunde, apasati butonul Format si asteptati terminarea operatiunii.

La final, daca totul a mers bine, este prezentat nu mesaj de confirmare.

Pentru a iesi din fereastra urmatoare, apasati butonul Exit.

Acum, ne-am intors in fereastra principala a programului.
Este momentul sa montam hard discul virtual creat anterior. Pentru aceasta, alegeti o litera care nu este deja folosita de nici o partitie, unitate CD/DVD sau stick USB.
Apoi apasati butonul Select file si deschideti fisierul creat anterior.

In fereastra principala, apasati butonul Mount, introduceti parola (Password) si apasati butonul OK.

In acest moment, va aparea o noua litera in My Computer, pentru noul hard disc virtual criptat. Acesta poate fi accesat si folosit exact ca orice alt hard disk, Criptarea se face "din mers", adica in timpul efectuarii operatiunilor obisnuite. Puteti sa deschideti fisierele copiate in acest hard disk in mod normal, cu orice program, fara deosebire de fisierele obisnuite, ne-criptate.

La final, dupa ce ati copiat fisierele in acest nou hard disk, trebuie sa-l de-montati, pentru a nu mai fi accesat de nimeni, fara parola corecta.
In fereastra principala a programului, selectati litera corespunzatore si apasati butonul Dismount.
Daca doriti sa stergeti acest hard disk virtual, intii efectuati operatiunea de de-montare (Dismount), apoi pur si simplu stergeti fisierul respectiv de pe hard disk.
Atentie: inainte de a sterge fisierul hard disk virtual criptat, copiati eventualele fisiere continute in acesta, altfel vor fi pierdute.
Criptare partitie sau hard disc intreg

Procesul este relativ asemanator cu cel de mai sus.
Apasati butonul Create Volume in fereastra principala a programului.

Apoi alegeti optiunea Encrypt the system partition or entire system drive si apasati Next.
La pasul urmator alegeti prima optiune - Normal, apoi apasati butonul Next.
Cealalta optiune - Hidden TrueCrypt volume, creeaza un hard disc virtual ascuns. Aceasta aduce un plus de securitate, dar este mai greu de realizat si nu este necesar de ceela mai multe ori.

Pasul urmator este sa alageti ce anume criptati: Encrypt the Windows system partition - criptare doar partitia sisyem Windows; Encrypt the whole drive - criptati tot hardiskul unde este aflat Windows.
Atentie: daca folositi noul Windows 7, nu este disponibila optiunea de criptare doar a partitiei respective. Trebuie sa criptati intregul hard disk ce contine partitia cu Windows 7.

In functie de optiunea aleasa la pasul anterior si de configratia partitiilor dvs., este posibil sa apara o avertizare. Apasati No si continuati.

De asemenea, in functie de optiunea aleasa, trebuie sa specificati daca aveti un singur sistem instalat (Single-boot) sau mai multe (Multi-boot).

Pasul urmator este sa alegeti algoritmul de criptare - Encryption Algorithm. Puteti sa faceti un test de performanta - Benchmark, pentru a vedea care algoritm ofera viteza cea mai mare. Dupa ce alegeti algoritmul, apasati butonul Next.

Urmatorul pas este de stabilire a parolei. Aceasta trebuie introdusa de doua ori, pentru confirmare.
Pentru continuare, apasati butonul Next.
Atentie: daca uitati parola folosita la criptare, nu exista nici o posibilitate de recuperare a fisierelor criptate.

Daca alegeti o parola prea slaba, va este prezentata o avertizare. Daca doriti sa continuati cu parola aleasa, apasati Yes. Daca doriti sa schimbati parola, apasati No.

Pasul urmator este cel de criptare. Pentru o criptare mai buna, pur si simplu miscati mousul in interiorul ferestrei si veti observa cifrele de la Random pool ca se modifica. Apoi, la un moment dat, dupa citeva secunde, apasati butonul Next.

In fereastra urmatoare sint prezentate cheile de criptare, pur si simplu apasati Next.

La pasul urmator, puteti sa creati un disc de salvare - TrueCrypt Rescue Disk, ce va permite sa accesati fisierele criptate, in cazul in care nu mai porneste Windows-ul instalat pe acel calculator.
Alegeti folderul si numele fisierului, apasind butonul Browse, apoi apasati Next.

Scrieti fisierul ISO pe un CD, folosind Nero, asa cum am prezentat in multe tutoriale pina acum, sau folosind CDBurnerXP.
Pasul urmator este sa verificati discul scris, deci trebuie introdus inapoi in unitatea CD/DVD si apasati butonul Next.

Daca discul a fost scris si verificat corect, puteti continua apasind Next.
Daca discul nu este corect, trebuie neaparat sa-l scrieti din nou, altfel nu puteti continua operatiunea.

Urmatorul pas este sa alegeti modul de stergere al datelor. Aceasta se refera la datele noi scrie pe hard discul sau partitia criptate, nu se refera la datele vechi.
Cel mai bine este sa pastrati optiunea implicita - None (fastest).

Pasul urmator este un test de verificare al tuturor componentelor necesare pentru criptarea partitiei/hardului. Apasati butonul Test, confirmati cu OK si restartati calculatorul cu Yes.



La restart, chiar inainte de incarcarea Windows, este solicitata parola introdusa anterior.

Daca introduceti parola corecta, Windows este lansat in mod normal, fara nici o diferenta vizibila. Totusi, in fundal, toate fisierele si operatiunile sint criptate. De aceea, daca aveti un calculator ceva mai slab, este posibil sa observati o oarecare incetinire, datorita operatiunilor de criptare.
Dupa incarcarea WIndows, este prezentata o fereastra ce porneste, efectiv, procesul de criptare al fisierelor, prin apasarea butonului Encrypt.

Confirmati inceperea operatiunii, prin apasarea butonului OK.

In continuare, este prezentata starea operatiunii de criptare. In functie de puterea calculatorului si marimea totala a fisierelor, operatiunea poate sa dureze de la 10 minute pina la citeva ore.
Puteti sa folositi calculatorul in mod normal in acest timp. Trebuie doar sa nu folositi programe foarte masive, deoarece incetinesc operatiunea de criptare. De asemenea, este recomandat sa nu dati restart sau shutdown pina la terminarea operatiunii.

Daca operatiunea a decurs bine, la final este prezentat un mesaj. Pur si simplu apasati OK.

Apoi apasati Finish pentru a inchide fereastra respectiva.

Acum, toate fisierele si operatiunile sint criptate. Daca aveti un calculator ceva mai slab, este posibil sa observati o oarecare incetinire, datorita acestor operatiuni de criptare.
Pentru a anula criptarea partitiei/hard discului, accesati meniul System > Permanently Decrypt System partition/drive, din fereastra principala a programului.

Apoi confirmati decriptarea, prin butonul Yes, de doua ori.


Asteptati terminarea operatiunii de decriptare, de la citeva minute la citeva ore, in functie de puterea calculatorului si marimea totala a fisierelor.

La final, daca totul a decurs bine, apasati OK si Finish pentru a inchide ferestrele respective.

9 comments:

alex spunea...

Folosesc Truecryp si am bagat foto in partitia criptata respectiva dar Nu mai gasesc partitia , imi puteti spune cum as putea sa o identific, am denumito SYSTEM ,iar cand dau cu SEARCH...apar foarte multe rezultate.
Multumesc

queensoft spunea...

Pai, unde dai search si ce cauti?
Partitia respectiva poate fi accesata in mod normal, ca orice partitie, dupa ce introduci parola.
TrueCrypt nu ascunde partitii, daca faci cum am spus eu in tutorial.
Oricum ar fi, daca lansezi interfata TrueCrypt si introduci parola corect, vei putea aceesa partitia si fisierele in mod normal.

Anonim spunea...

Folosesc si eu TrueCrypt utilizand varianta cu criptarea informatiei intr-un fisier salvat pe hard, m-ar interesa sa aflu care ar fi avantajele criptarii partitiei cu sistemul windows, e vorba doar de protectia la pornirea windows-ului sau mai sunt si alte avantaje.
multumesc

ps: tutorialele sunt interesante si f. bine realizate, multa bafta in continuare

queensoft spunea...

Pai, ofera securitate mai mare, fiind vorba de o partitie intreaga, mai ales cea cu Windows.

insp spunea...

am un fisier criptat cu acest program stiu parola da nu se mai deschide , solicit ajutor.. multumesc

queensoft spunea...

Pai, ce se intimpla?
Primesti vreo eroare?
Ai modificat ceva de nu se mai dechide?

Anonim spunea...

salut..:)
imi place blogul tau ;), foarte ajutator !
am o intrebare...duca ce am criptat tot HDD...sa inteleg ca toate fisierele din el sunt criptate 1 la mana, iar 2 la mana...daca eu adaug alte fisiere noi pe HDD sa zicem photo, music etc...se cripteaza automat sau trebuie sa fac eu ceva setari?...imi poti lasa un pm pe YM: msmithcompany ?

queensoft spunea...

Orice copiezi intr-o partitie sau hard sau folder criptat se cripteaza automat.

Anonim spunea...

multumesc mult ;)! Michael Smith.