Cum sa tai/lipesti bucati de film, fara recompresie (1)



Acest tutorial este prima parte dintr-un tutorial mai mare.
Voi incepe prin a explica unele caracteristici ale fisierelor video, pentru a putea intelege de ce, uneori, nu este posibil sa fie prelucrate (mai ales lipite) anumite bucati video.

Un fisier video are, printre altele, urmatoarele caracteristici:
- containerul video: este formatul in care stint stocate informatiile in fisier. De obicei, containerul poate fi desus din extensia fisierului (vezi aici pentru afisare extensie). Cele mai uzuale containere video sint: AVI, MPEG, MOV, MP4, MKV, RMVB, WMV
- codecul video: este formatul in care sint comprimate imaginile ce alcatuiesc fisierul video. Cele mai uzuale codecuri video sint: Divx, Xvid, H263/H264, WMV
- codecul audio: este formatul in care sint comprimate informatiile audio ce intra in componenta fisierului video. Cele mai uzuale codecuri audio sint: MP3/MP2, AC3, AAC, WMA, WAV
- rezolutia video: marimea imaginii, exprimata in pixeli. Exemple de rezolutii standard sint: 720 x 576 (rezolutia DVD PAL), 720 x 480 (rezolutia DVD NTSC), 1280 x 720 si 1920 x 1080 (rezolutii High Definition). Cu cit aceasta rezolutie este mai mare, cu atit calitatea este mai buna, dar si fisierul mai mare.
- bitrate: cantitatea de informatii ce stocheaza fisierul video. Se masoara, de obicei, in kilobits/secunda (kbps). Cu cit acest bitrate este mai mare, cu atit calitatea este mai buna, dar si fisierul mai mare.
Un program foarte bun ce afiseaza informatii despre fisierele video este AVICodec

Acum, unele formate video (de exemplu WMV, MOV, RMVB) sint formate proprietare (Microsoft, Apple etc.), iar structura interna a fisierelor nu este bine cunoscuta. De aceea, exista putine programe ce pot prelucra aceste fisiere in mod direct, fara recompresie.
Pe de alta parte, formate AVI, in special Divx/Xvid, pot fi prelucrate de o multime de programe.
Operatiune de taiere a unei bucati scurte dintr-un filmmai lung este relativ simpla. In functie de formatul video, operatiunea se poate efectua fara recompresie, deci se pastra calitatea originala.
Operatiunea de lipire, in schimb, presupune ca toate bucatile scurte de film trebuie sa aiba exact aceleasi caracteristici video) format, codec, bitrate, rezolutie). De aceea, de obicei, lipirea unor fisiere provenite din surse diferite este 99% imposibila. Se pot lipi, in schimb, fara probleme, bucati taiate din acelasi fisier original.
In cele ce urmeaza, voi prezenta programul gratuit AVIDemux.
Acesta se poate descarca de aici: http://fixounet.free.fr/avidemux/. Cea mai noua versiune, disponibila in acest moment, este 2.4.4.
Programul stie sa citeasca/salveze diverse formate video: AVI, MPG, MKV, MP4, FLV, MKV.
Taiere bucati din film
Prima operatiune este sa deschidem filmul:

In functie de formatul video al fisierului, este posibil ca, dupa apasarea butonului Open, sa apara diverse alte optiuni. De exemplu:
- fisier in format MPEG - optiune de indexare a fisierului
- fisier AVI cu audio in format VBR - optiune 'Build Time Map'
Intotdeauna apasati butonul selectat implicit sau butonul Yes, pentru a putea permite programului sa citeasca fisierul corect. Daca alegeti optiunea gresita, fisierul nu este citit deloc sau este citit cu erori. In acest caz, il mai deschideti odata si alegeti alta optiune.
Navigarea prin fisier se poate face folosind butoanele din bara de jos:

Pentru a taia o bucata din film, derulati la inceputul portiunii dorite, marcati cu butonul A, derulati apoi la finalul portiunii, marcati cu butonul B.
Atentie: daca fisierul este in format MPG, folositi pentru derulare, butoanele marcate cu albastru in poza de mai sus.
Portiunea selectata este marcata prin doua semne pe bara de derulare.

Pentru a pastra formatul original al fisierului, trebuie sa selectati formatul video. In cazul nostru acest format este MPG, deci alegem valoarea MPEG-PS.
Alte formate uzuale sint AVI, MP4, MKV. Va puteti orienta dupa extensia fisierului, vezi mai sus.
De asemenea, optiunile Video si Audio trebuie sa fie pe valoarea Copy.

Acum puteti salva bucata dorita, folosind butonul Save.
Atentie: trebuie sa treceti manual extensia fisierului, programul nu o completeaza automat. In exemplul nostru, extensia este MPG.

Lipire mai multe bucati de film
Prima operatiune, ca si mai sus, este sa deschidem filmul, in acest caz, prima bucata:

Apoi, deschideti si celelalte bucati, folosind meniul File > Append.
Daca fisierele au numele pus in ordine (bucata01, bucata02, bucata03...), partile urmatoare vor fi adaugate automat, dupa confirmare.

Ca si mai sus, trebuie sa aveti grija sa selectati optiunile Video si Audio pe valoarea Copy si sa selectati formatul video, la optiunea Format.

Acum puteti salva bucata dorita, folosind butonul Save.
Ca si mai sus, trebuie sa treceti manual extensia fisierului, programul nu o completeaza automat.
Atentie: daca bucatile de film nu se potrivesc, veti fi avertizat. Totusi, programul nu detecteaza toate deosebirile. De exemplu, in avertizarea de mai jos se spune ca sint diferite rezolutiile bucatilor. Totusi, sint diferite si codecurile folosite, deci fisierele nu vor fi lipite corect, chiar daca sint aduse la aceeasi rezolutie, dupa cum spune avertizarea.

Pntru a lipi bucati de film provenite din surse diferite, este necesara recompresia. Aceasta afecteaza negativ calitatea originala. Se poate face aceasta lipire cu diverse alte programe (gen Pinnacle Studio etc.).

13 comments:

Anonim spunea...

Multumesc frumos.

Anonim spunea...

Video merge sa bag, dar cum bag mp3-uri sau wavuri?

queensoft spunea...

Ca sa inlocuiesti/adaugi coloana sonora faci asa: te duci la meniul Audio > Main Track si la una din optiuni alegi From file si pui fisierul WAV/MP3 pe care-l doresti. Nu stiu acum sa-ti spun exact, nu am programul instalat pe acest calculator.

Anonim spunea...

si pentru a taia un film in format mov ce program pot folosi? multumesc

queensoft spunea...

Presupun ca nu merge programul prezentat mai sus.
Ii faci conversie in alt format, apoi il tai.
Conversie 1
Conversie 2

Anonim spunea...

Imi poti spune cum se poate lipi o poza la un mail.Nu vreau atasata. Nu am reusit sa gasesc vreun tutorial pe tema asta.Multumesc!

queensoft spunea...

Operatiunea respectiva se cheama: email picture embed.
Se poate realiza doar daca mailul tau (serverul) suporta sa trimiti emailuri HTML.
Practic, vei edita si apoi trimite mailul ca si o pagina HTML obisnuita.
Poza o vei pune ca si un tag IMG obisnuit.

elena spunea...

am si eu o problema,imi da eroare : Incompatible audio. For DVD, audio must be 48 kHz MP2 (stereo), AC3, DTS or LPCM(stereo). Ce fac in cazul asta?

queensoft spunea...

Ai ales format MPEG si audio incompatibil.

Ori schimbi formatul (jos, la Video) pui MP4 sau AVI.

Ori schimbi la Audio si pui cum zice in mesaj: MP2, AC3, DTS sau LPCM.
Apoi dai pe Filters (la Audio) si alegi 48000 la Resampling si Stereo la Mixer.

Anonim spunea...

Buna! am o intrebare
Am foloit avidemux sa tai un video in format avi. MI-a taiat video insa sunetul (Audio) merge in continuare si se aude si portiunea taiata

Stie cineva cum sa fac sa tai filmul dar si sunetul sa fie taiat la fel ca si filmul?

queensoft spunea...

Pune la Video > MPEG-4 AVC
Pune la Audio > AAC
Pune la Format > MP4
Restul la fel ca in tutorial.

Anonim spunea...

Mi-a mers si multumesc Queen soft. Doar ca trebuia sa precizati ca trebuie pus pauza ca sa se lase punctul A respectiv B

queensoft spunea...

Nu inteleg despre ce pauza e vorba.