Recuperare fisiere sterse (2)




Astazi continuam cu partea a doua a tutorialului despre cum sa recuperam fisiere sterse, inceput aici.
Vom folosi tot un program gratuit: PhotoRec. Chiar daca numele sugereaza faptul ca programul poate recupera numai fotografii sterse, de fapt, pot fi recuperate 180 de tipuri de fisiere, inclusiv cele mai uzuale audio/video/documente/programe/etc.

Programul poate fi descarcat de aici.
Arhiva contine, de fapt, doua programe: TestDisk si PhotoRec. TestDisc este folosit pentru repararea unei partitii corupte.
Programul nu are nevoie de instalare, pur si simplu dezarhivati intr-un folder, intrati in subfolderul testdisk-6.10\win si lansati fisierul photorec_win.exe.
Atentie: programul functioneaza in Windows, dar nu are interfata grafica standard.
De asemenea, programul acceseaza direct partitiile si hard diskurile, deci nu afiseaza informatiile precum Windows. In exemplul de mai jos, Windows este instalat pe hard diskul al doilea.
Puteti sa va orientati dupa marimea sau dupa modelul discului.
Selectati hard diskulde unde au fost sterse fisierele originale, apoi selectati Proceed.

Apoi selectati tipul tabelei de partitii. Daca aveti Windows si/sau Linux instalat, alegeti prima optiune - Intel/PC.

Acum alegeti partitia unde se aflau fisierele sterse.
De asemenea, aici trebuie sa va orientati dupa marimea partitiilor, deoarece programul nu afiseaza precum Windows (C:, D: etc.) In exemplul de mai jos, partitia raportata de Windows este F:
Atentie: o limitare a acestui program gratuit este ca nu puteti selecta doar un folder pentru a fi scanat. Programul scaneaza o intreaga partitie pentru a gasi fisierele sterse.

In pasul urmator trebuie sa alegeti tipul de partitie. Daca partitia respectiva este folosita de Windows (orice versiune) alegeti Other. Daca este folosita de Linux (orice versiune), alegeti ext2/ext3.

La pasul urmator, alegeti unde sa fie cautate fisierele sterse: Free - va fi scanat numai spatiul liber pe hard disk. In acest caz aveti mai multe sanse de recuperare a fisierelor gasite, deoarece spatiul liber nu a fost suprascris. Pe de alta parte, vor fi gasite mai putine fisiere. Cealalta optiune, Whole, scaneaza toata partitia. Acesta asigura gasirea mai multor fisiere, dar unele nu vor putea fi recuperate.

Pasul final este alegerea folderului unde vor fi salvate fisierele recuperate.
Optiunea implicita este crearea unui sub-folder in folderul principal al programului. In exemplu nostu, folderul principal este e:\111111111777777\005\testdisk-6.10\win, iar subfolderle nou creat vor fi de genul recup_dir.1, 2, 3.... Pentru a folosi folderul implicit, apasati tasta Y.
Daca vreti sa salvati fisierele intr-un alt folder, puteti sa navigati in structura de foldere. Folderele speciale . si .. asigura navigarea catre un nivel anterior (similar cu Back din Windows).

Ecranul urmator afiseaza informatii despre procesul de recuperare: timpul estimat pentru a finaliza recuperarea, numarul si tipul de fisiere gasite, numarul total si numarul de sectoare scanate.
Puteti opri oricind procesul de scanare, folosind optiunea Stop.
Pentru a iesi din program, folositi optiunea Quit, de mai multe ori.

Atentie: fisierele recuperate nu vor mai avea numele original.