Optimizare Windows (1)




Indiferent de puterea unui calculator, Windows-ul are prostul obicei de a se intinde in memoria RAMsi pe hard disk, pina aproape la limita.
De aceea, voi prezenta in continuare citeva sfaturi practice despre cum sa optimizam Windows, orice versiune - XP sau Vista, pentru o functionare optima a calculatorului.


Configuratie echilibrata - in primul rind, cind va cumparati un calculator, trebuie sa luati o configuratie echilibrata. De exemplu, nu are rost sa cumparati un procesor foarte puternic, daca aveti memorie doar 512 Mb sau 1 Gb. Daca nu va pricepeti foarte bine ce sa alegeti, cereti un sfat (lasati un comentariu aici pe blog), pe un forum sau la un prieten. Puteti sa va mai orientati si dupa pretul componentelor. Cautati ceva asemanator si comparati pretul. Daca la o anumita piesa este mult mai mare decit altele asemanatoare, e clar ca este mult prea avansata si puteti sa renuntati la ea, in schimbul uneia ceva mai ieftine.
Sistemul de fisiere NTFS - pentru hard disk-urile actuale, sistemul NTFS este mai eficient. Daca mai folositi sistemul FAT32, puteti sa convertiti foarte usor la NTFS.
In rimul rind, pentru a verifica ce sistem de fisiere folositi, deschideti My Computer, apoi click dreapta pe partitii si alegeti Properties din meniul respectiv. In casuta ce apare, vedeti ce apare la File system.

Daca folositi FAT32, se poate converti in felul urmator. Accesati butonul Start, appi alegeti Run si dati comanda cmd, urmata de Enter/OK
Daca folositi Vista, procedura este putin schimbata. Accesati butonul Start, apoi All Programs, apoi Accessories, efectuati click dreapta pe Command Prompt si alegeti Run as administrator. Daca aveti parolat contul de Adminstrator, trebuie sa introduceti parola.

In fereastra nou aparuta, trebuie sa introduceti comanda: convert C: /fs:ntfs
Bineinteles, inlocuiti C: cu litera partitiei pe care doriti sa o convertiti din FAT32 in NTFS.

Continuati, apoi, operatiunea prin introducerea informatiilor si a confirmarilor cerute de program.
Dezactivare indexare fisiere - Windows XP a introdus o noua functie de indexare a fisierelor (Indexing Service), folositoare, dupa parerea Microsoft. Sistemul citeste fisierele aflate pe hard disk si creeaza indecsi cu continutul lor. Astfel, in cazul unei cautari a unor cuvinte in continutul fisierelor, aceasta se desfasoara mai repede. Totusi, aceste cautari sint foarte rare si se pot desfasura foarte bine si fara acest index. Plus ca accesul la hard diskeste cel mai lent dintr-un calculator si ingreuneaza folosirea lui in timpul creeari indexurilor.
Pentru dezactivare, accesati My Computer, apoi click dreapta pe partitii si alegeti Properties din meniul respectiv. In casuta ce apare, debifati optiunea Indexing Service....

In fereastra ce apare, bifati optiunea a doua, pentru a dezactiva indexarea tuturor folderelor si fisierelor din partitie.

In timpul dezactivarii, este posibil ca unele fisiere sa nu poata fi procesate (sint folosite n acel moment). Alegeti optiunea Ignore All, pentru a duce la bun sfirsit procesarea.

Drivere actualizate - in 99% din cazuri, este bine sa aveti cele mia noi drivere pentru componentele din calculator. In primul rind, identificati ce piese aveti in calculator. Apoi, vizitati site-urile producatorilor si verificati daca au aparut drivere mai noi. Cele mai importante sint driverele video, pentru placa de baza si de sunet.
Pentru a verifica versiunea driverelor din calculator, deschideti Control Panel, apoi System Properties. In noua fereastra deschisa, accesati Hardware, apoi Device Manager. Aici cautati componentele (de exemplu, placa video - Display adapters), efectuati dublu click pe aceasta, apoi mergeti la Driver. In exemplul nostru, driverul este versiunea 11.8208, iar pe site-ul www.nvidia.com apare 182.08. Deci este acelasi driver, cel mai nou.

8 comments:

Mihai spunea...

Eu am un calculator DELL cu 256MB RAM si 75GB memoria totala, placa video de la ATI Tehnologies Inc. versiunea 6.13.10.5019 si procesor Inetel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz ,e bun,c iar trebui sa-l fac mai bun???

queensoft spunea...

75 GB memorie total - este o exprimare ne-uzuala. Ala este spatiul pe hard disk.
Placa video ATI versiunea xxx - aia este versiunea driverului. Placa video este alt model.
c iar - "ce i-ar" este corect.
In primul rind, memorie ii trebuie. DDR1, adica foarte veche si foarte scumpa la ora actuala. In al doilea rind, daca vrei, cea mai buna/noua placa video pe slot AGP. Daca nu ma insel, este vorba de nVidia GeForce 7800GS sau ATI HD3850 sau ATI X1950pro.
In al treilea rind, cel mai mare procesor pe care il suporta placa de baza, citeste in manualul ei.
Toate piesele sint foarte vechi, probabil gasesti doar la magazine second hand sau foarte rar noi.

Mihai spunea...

eu zic ca mai degraba mi-ar trebui o placa video mai buna si mai multi mb ram si poate si un procesor mai mare dar deocamdata nustiu cat de mare e procesorul meu. pt ca la unele jocuri nu imi apare imaginea clara cum ar fi nfs underground 2.

queensoft spunea...

Hmmmm.... daca tu zici "placa video mai buna si mai multi mb ram si poate si un procesor mai mare" si eu zic "memorie ii trebuie, ea mai buna/noua placa video pe slot AGP, cel mai mare procesor pe care il suporta placa de baza"... pai asta inseamna ca amindoi am zis aceeasi chestie !!!!!!!

Gigi spunea...

Eu am urmatoarea configuratie:Computer:
Sistemul de Operare Microsoft Windows XP Professional
Service Pack Service Pack 2
Placa de baza:
Tipul procesorului AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
Numele placii de baza ASRock K8Upgrade-NF3 (4 PCI, 1 AGP, 1 Future CPU Port, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Chipsetul placii de baza nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer
Memoria sistemului 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Tipul de BIOS AMI (11/03/05)

Video:
Adaptor video RADEON 9550 Secondary (256 MB)
Adaptor video RADEON 9550 (256 MB)
Accelerator 3D ATI Radeon 9550 (RV350)
Monitor Plug and Play Monitor [NoDB] (650GJ3JY01850)

Multimedia:
Adaptor audio nVIDIA MCP2-S - Audio Codec Interface
--------[ Audio pentru Windows ]

midi-out.0 0001 0066 Microsoft GS Wavetable SW Synth
mixer.0 0001 0068 Realtek AC97 Audio
wave-in.0 0001 0065 Realtek AC97 Audio
wave-out.0 0001 0064 Realtek AC97 Audio

Cum fac sa actualizez driverele :video,sunet,etc.?Banuiesc ca aici conteaza si de cine este facut procesorul sau nu conteaza?Eu am dat Download driver direct din everest ptr. video dar acolo nu ma mai descurc,am ales win.xp profesional -radeon-9550 dar nu gasesc care e ultima versiune ptr.ea.Aici am fost:http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx.Daca actualizez un driver poate afecta alceva?Multumesc.

queensoft spunea...

Gino > calculatorul respectiv este vechi si slab.
Nu cred ca te ajuta cu nimic driverele noi, actualizate.
Pe pagina respectiva se gaseste driverul pentru placa video. Intri acolo, alegi Windows XP Pro/Home, apoi Radeon, apoi Radeon 9550 series, dai pe Go, descarci driverul. Pto sa iei pe oricare: Catalyst Software Suite sau WDM Integrated Driver.
Mai poti sa actualizezi driverul audio, dar nu are rost.
Pentru placa de baza, driverele sint aici: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=K8Upgrade-NF3&o=XP
Iti trebuie primele 3: all in one, realtek, cool n quiet.

Gigi spunea...

Pana la urma am downloadat driverul video:http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_xp.aspx optiunea1,full software suite versiunea10,2 , eu aveam v.6.14.10.6542.Nu am facut nici o instalare deoarece ma gandesc oare trebuie sa dezinstalez vechiul driver si apoi sa instalez pe acesta sau dau peste?Nu este nici o graba ptr. mine sistemul imi merge f.bine dar imi plce sa-l tin curat si la zi cu orice.Daca ai timp Queen soft poate arunci o privire si imi spui daca am procedat bine ,te rog mult.

queensoft spunea...

Este foarte bun driverul respectiv.
Unii recomanda sa dia uninstall la cel vechi, apoi sa-l pui pe cel nou.
Altii zic sa-l bagi direct pe cel nou.
Poti s afaci cum vrei si, daca apar probleme, stergi si bagi pe cel nou, din nou.