Recuperare fisiere sterse (1)




Incepem o noua serie de tutoriale: cum sa recuperam fisiere sterse.
Voi incerca sa prezint programe gratuite, dar exista si citeva comerciale foarte bune.
De asemenea, voi prezenta numai programe pentru salvat fisiere si foldere sterse, din greseala sau nu, dar nu pot recupera fisiere in cazuri grave, cind este corupta partitia sau este stricat fizic hard disk-ul. Pentru aceste cazuri exista alte programe, sa speram ca va veni si vremea lor.

De asemenea, un sfat pretios pentru situatia cind va dati seama ca ati sters un fisier care nu trebuia. Pentru a avea sanse maxime de reusita recuperarea, trebuie sa nu mai faceti absolut nici o operatiune pe partitia unde se afla fisierul.
Daca fisierul este pe partitia sistem, unde este instalat Windows (in My Documents sau pe Desktop sau in alt folder pe acea partitie), cel mai bine este sa optiti de urgenta calculatorul, sa scoateti hard disk-ul, sa-l montati intr-un alt calculator(deci sa nu mai porniti acel Windows) si sa incercati acolo recuperarea. Altfel, exista mari sanse ca fisierul sa fie suprascris, iar astfel scade rata de recuperare.
Exista si anumite programe care efectueaza recuperarea fisierelor fara sa porneasca Windows, deci nu este nevoie sa montati hard disk-ulin alt calculator.
Pentru inceput, primul program, prezentat astazi, este Recuva (se citeste recover.
Acesta este un program freeware de recuperare a datelor, produs de compania Pirifom, aceeasi care a produs si programul CCleaner, pentru curatare hard disk si optimizare registry.
Programul poate fi descarcat de aici, cea mai noua versiune este, acum, 1.25.409.
Dupa descarcare, instalati programul folosind optiunile implicite.

Singura observatie, la instalare, este sa debifati optiunea Install optional Yahoo! Toolbar, poate sa functioneze foarte bine si fara aceast utilitar.

Imediat dupa pornire, programul prezita un "vrajitor" (wizard) ce va ghideaza prin toate optiunile pentru o recuperare reusita a fisierelor sterse.

Primul pas este sa stabiliti ce tipuri de fisiere doriti sa recuperati: imagini, muzica, documente, video sau orice tip de fisier.

Urmatorul pas este stabilirea locatiei originale a fisierelor sterse.
De obicei, acestea se gasesc pe cardsau stick USB (media card), in My Documents sau intr-un anumit folder/partitie (specific location). In acest ultim caz, apasati butonul Browse si puteti selecta exact folderul sau partitia unde se gaseau fisierele ce au fost sterse.

Urmatorul pas permite activarea optiunii Deep scan (scanare profunda), pentru a obtine rezultate mai bine, dar cu cresterea timpului necesar pentru recuperare.

Dupa selectarea butonului Start, incepe operatiunea de scanare pentru gasirea fisierelor sterse.

Dupa terminarea scanarii, este prezentata o lista a fisierelor ce pot fi recuperate.
Marcajul din fata fisierului arata starea in care se afla. Verde este foarte bine, poate fi recuperat cu succes. Rosu inseamna slabe sanse de recuperare, iar galben sanse medii.

Modul de afisare avansat, accesibil prin apasarea butonului Switch to Advanced mode, prezinta mai multe informatii despre fisierele gasite.

Dupa ce selectati fisiere pe care doriti sa le recuperati, apasati butonul Recover si trebuie sa alegeti folderul unde vor fi salvate fisierele recuperate.

Teoretic, totul se va termina cu bine.
Asta nu inseamna si ca acele fisiere vor fi recuperate corect in 100% din cazuri. De aceea, trebuie sa verificati manual fiecare fisier in parte. Daca nu a fost reusita recuperarea, puteti incerca si alte programe.