Optimizare Windows (4)




Gasiti primele trei parti ale acestui tutorial despre cum sa facem Windows-ul sa mearga mai bine si mai stabil: partea 1, partea 2 si partea 3.
Astazi continuam cu partea a IV-a.

Actualizare Windows - la fiecare doua saptamini, in ziua de marti, Microsoft lanseaza o serie de actualizari pentru sistenele de operare Windows. Dintre acestea, sint o serie de actualziari critice, recomandate a fi instalate.
O singura observatie demna de luat in seama: una din primele actualizari ce-si face aparitia intr-un calculator este Windows Genuine Validation (WGA). Aceasta verifica licenta Windows-ului si, daca sesizeaza unele probleme, duce la aparitia unei avertizari foarte enervante.

Exista unele metode de evitare a acestei situatii neplacute, daca doriti sa nu-si bage nasul Microsoft in calculatorul dvs.
In cazul in care deja s-a activat protectia WGA si va apar avertizarile de mai sus, descarcati programul RemoveWGA. Apoi, pur si simplu rulati programul, urmati instructiunile (trebuie doar sa apasati 2-3 butoane), restartati calculatorul si ati scapat de belea.
Daca Windows-ul este proaspat instalat si inca nu s-au efectuat actualizarile, procedati in felul urmator.
Deschideti Control Panel si accesati Automatic Updates.

In fereastra nou deschisa, bifati optiunea Notify me...

Dupa ce ati inchis fereastra, la un anumit moment dat (dupa 5-30 minute - 2-3 ore) Windows va avertizeaza ca sint disponibile noi actualizari.

Dati clik pe mesaj sau dublu click pe scutul galben si va aparea fereastra cu actualizarile disponibile.
Verificati cu atentie lista si gasiti actualizarea Windows Genuine Advantage Notification.
Este posibil sa nu apara din prima, dar verificati cu atentie lista si instalati celelalte actualizari.
Debifati optiunea Windows Genuine.

DUpa ce apasati butonul Download, sinteti avertizat ca unele actualizari nu vor fi instalate. Aici bifati optiunea Don't notify me...., pentru a dezactiva complet aceste actualizari (in speta, Windows Genuine). Puteti sa instalati fara probleme celelalte actualizari.

Dezactivare servicii Windows - o parte din serviciile Windows pot fi dezactivate fara probleme, pentru o incarcare si functionare mai rapida a sistemului.
Puteti face acest lucru folosind utilitarul standard Windows, accesat prin comanda: Start > Run > services.msc > OK

In fereatra deschisa aveti o lista cu toate serviciile Windows si starea lor actuala (pornit/oprit).
Pentru a modifica setarile pentru un anumit serviciu, efectuati dublu click pe el si puteti folosit optiunile/butoanele:
- Start / Stop - pentru a porni/opri serviciul
- Startup type: Automatic (serviciul porneste automat, odata cu Windows), Manual (serviciul porneste numai daca este nevoie, atunci cind este apelat de vreun program), Disabled (serviciul nu mai porneste deloc).

Pentru o lista a serviciilor si setarilor, puteti consulta acest site.
Daca modificati aceste servicii, este bine sa va notati exact modificarile facute. In cazul in care observati ca nu mai functioneaza ceva cum trebuie, reveniti la setarile anterioare.