Optimizare Windows (2)




Prima parte a tutorialului despre optimizarea Windows-ului il gasiti aici.
Astazi vom continua cu alte citeva sfaturi, sper sa va fie folositoare pentru o mai buna functionare a calculatorului.

Folderul Prefetch - Acest folder special din Windows este folosit pentru stocarea unor fisiere temporare, pentru a putea fi incarcate mai repede in memorie. Sint dezbateri furtunoase pe aceasta tema, daca ajuta cu ceva sau nu. Oricum, este recomandat sa stergeti continutul, cma la 30 de zile. Fisierele vor fi create la loc, dar in acest fel vor fi stocate numai fisierele accesate frecvent.
Folderul respectiv este in folderul principal Windows.
Daca se intimpla sa apara vreo eroare cind stergeti fisierele, pur si simplu dati No/Skip, pentru a trece mai departe.

Curatare hard disk - deja am mai discutat probleme, vedeti aici, aici si aici.
Modul PIO/UDMA pentru hard/cd IDE - Daca aveti hard disk sau unitate CD/DVD model vechi, cu mufa IDE, verificati daca aceastea functioneaza in modul Ultra DMA, care este cel mai rapid.
Acest mod Ultra DMA este disponibil si pentru unitatile SATA, care au fost setate din BIOS sa lucreze in mod compatibil IDE (setarea AHCI sau SATA Mode sau ceva asemanator).
In primul rind, unitatile hard disk sau cd/dvd standard IDE se recunosc dupa cablul prin care sint conectate, un cablu foarte lat, alb.
Exista 2 modele: unul cu 40 de fire (sint mai groase firele individuale) si unul cu 80 (sint mult mai subtiri firele individuale). Bineinteles, cel de 80 este mai bun si numai asa puteti folosi modul Ultra DMA.

Apoi, verificati in BIOS daca este activat modul UDMA/DMA/UltraDMA. In functie de BIOS, aceasta setare apre in diverse locuri, sub diverse forme. De obicei, este aproape de setarile pentru hard-disk/cd/dvd.


In ultima faza, verificati in Windows daca este activ modul UltraDMA.
Deschideti Device Manager (click dreapta pe My Computer, apoi Properties, apoi Hardware si Device Manager; sau direct din Control Panel, System Properties, Hardware si Device Manager).
Aici deschideti optiunea IDE ATA/ATAPI controllers si dati dublu click, pe fiecare Channel, pe rind. In exemplul nostru, avem 3 Primary IDE si 3 Secondary IDE.

In fereastra nou aparuta, accesati Advanced Settings si, daca este activa optiunea Transfer Mode, aceasta trebuie sa fie pe valoarea DMA if available. Daca nu este, o modificati manual, apoi faceti restart la calculator, nu inainte de a verifica toate canalele (channels).

Dupa ce ati verificat toate canelele si ati dat si restart, intrati din nou, pentru a fi siguri ca s-au pastrat setarile.

Daca nu apare Ultra DMA Mode 5 (sau alta cifra) si este pe PIO, aceasta poate insemna doua lucruri: nu ati verificat tot ce era necesar (cablu de 80 de fire, setari BIOS, setari Windows); sau este stricata unitatea hard-disk/cd/dvd.
De asemena, daca la unele canale, optiunea Transfer Mode nu este disponibila, inseamna ca, pur si simplu, nu aveti nimic conectat la canalul IDE respectiv.
Stergeti programele inutile - pe linga faptul ca ocupa spatiu pe hard disk, unele dintre ele pot sa ocupe si memorie RAM, datorita faptului ca au fisiere ce se incarca in memorie, indiferent de faptul ca programul in sine ruleaza sau nu.
Pentru a sterge programele inutile, accesati Control Panel, apoi icoana Add/Remove Programs.
Cautati in lista programele pe care nu le mai folositi si accesati butonul Remove, apoi urmati instructiunile de dezinstalare.