Optimizare Windows (3)




Gasiti primele doua parti ale acestui tutorial despre optimizare Windows aici si aici.
Astazi continuam cu partea a III-a.

Eliminare programe inutile, incarcate odata cu Windows - odata cu incarcarea Windows-ului, de obicei sint incarcate si o sumenedie de programe, unele complet inutile, unele folositoare, dar fara sa fie nevoie sa ruleze permanent, unele ce trebuie sa ruleze permanent.
Pentru a vedea si, eventual, modifica lista cu aceste programe, incepem asa: Start > Run > scriem comanda msconfig > Enter/OK

In fereastra nou deschisa, accesam tab-ul Startup, unde este prezenta lista cu programele ce se incarca la pornirea Windows-ului.
Pentru a putea intelege mai bine aceasta lista, mariti coloana a doua, Command, dupa cum este evidentiat si in poza de mai jos.

Acum, luam la rind fiecare program ce este bifat. Cele debifate, deja sint dezactivate de la pornire, deci nu trebuie sa ne facem griji pentru ele.
Pentru programele active, cautam explicatii cu Google, daca nu stim exact despre ce este vorba.
De exemplu, in imaginea de mai sus, avem umnatoarele programe:
- ALCMTR, cu comanda ALCMTR.EXE - cautam cu Google alcmtr.exe si gasim urmatoarea explicatie: Description: Realtek AC97 Audio - Event Monitor. Deci programul este de la placa de sunet. Un alt site ne spune asa: This program is a non-essential process, but should not be terminated unless suspected to be causing problems. Deci programul nu este esential, dar este recomandat sa fie dezactivat doar daca apar probleme din cauza lui. In acest caz, ramine la latitudinea dvs. daca sa-l dezactivati sau nu.
- GNETMOUSE, cu comanda C:\PROGRA~1\GENIUS~1\GNETMOUSE.EXE. Avind in vedere ca am un mouse Genius wireless, acela este programul pentru mouse, deci il lasam activat.
- DTVSchdl, comanda C:\Program Files\WinFast\WFDTV\DTVSchdl.exe. Cautind cu Google DTVSchdl.exe si coroborat cu folderul WinFast (care este numele tunerului TV), descoperim ca programul face parte din pachetul de programe WinFast, deci este folositor.
Dupa ce ati reusit sa va lamuriti despre toate programele din lista, apasati butonul OK. In acest moment, programul va cere sa faceti restart la calculator. Puteti sa faceti manual, mai tirziu, acest restart, apasind butonul Exit Without Restart

Dupa restartul calculatorului, va este prezentata o fereastra. Aici bifati optiunea Don't show this message..., apoi apasati OK.

Dezactivati efectele vizuale Windows - desi sint interesante, dupa un timp devin plictisitoare, ba chiar ingreuneaza functionarea Windowsului.
Se pot dezactiva in felul urmator: click dreapta pe My Computer > Properties
Apoi, daca folositi Windows XP, accesati tab-ul Advanced, apoi optiunea Performance > Settings. In aceasta fereastra, la Visual Styles, puteti sa bifati optiunile principale (Let Windows choose, Best appereance, Best performance) sau fiecare optiune individual.

Daca folositi Windows Vista, accesati optiunea Performance (jos stinga), apoi Adjust visual effects, apoi, ca si la Windows XP, aceleasi valori (Let Windows choose, Best appereance, Best performance sau fiecare optiune individuala).
Atentie: daca folositi Vista si dezactivati toate optiunile, deci setati pe Best performance, se va dezactiva si interfata Aero. Pentru a folosi Aero, lasati activate optiunile Enable desktop composition si Enable transparent glass.

Nu instalati multe fonturi - multe fonturi ar insemna peste 500. Pentru a verifica si, eventual, sterge din fonturi, deschideti Control Panel, apoi accesati icoana Fonts.

Daca nu vedeti in partea de jos numarul de fonturi instalate, activati meniul View > Status bar.

Daca doriti sa stergeti un font, pur si simplu il selectati si apasati tasta Delete.
Atentie: sa nu stergeti vreunul din fonturile standard Windows (Arial, Times New Roman etc.). Stergeti numai fonturile instalate de dvs.