Zilele trecute nu aveam ce face si m-am gindit sa fac niste teste de arhivare a datelor, ca sa descopar care sint cele mai puternice programe de acest gen, din punctul de vedere al compresiei. Deoarece testez puterea de comprimare, durata procesului poate fi foarte mare, deci nepractica pentru volume mari de fisiere.
O sa prezint si rezultatele a doua programe clasice de arhivare, WinRAR si ZIP (arhivare folosind Total Commander), doar pentru comparatie.
Restul programelor testate sint mai putin cunoscute si folosite.
Dupa cum spuneam, voi folosi mai multe fisiere de test:
- Canterbury Corpus - un set de fisiere standard, special conceput pentru testarea algoritmelor de compresie - marime necompresata = 2.65 MB (2,788,958 bytes)
- un set de 55 de imagini JPG si un film AVI (filmat cu camera foto, codec video MJPEG, fara sonor); fisierele JPG sint deja comprimate, deci, in mod normal, se obtine o compresie ulterioara foarte slaba - marime necompresata 40.0 MB (42,007,358 bytes)
- un set omogen de fisiere aflate in mod obisnuit intr-un calculator - marime necompresata 50.0 MB (52,470,126 bytes)
Programele/algoritmele participante la test sint urmatoarele:
- ZIP, folosind Total Commander
- WinRAR
- 7Zip
- KGB Archiver
- WinRK
- WinUHA
- paq8p2
Am folosit cele mai noi versiuni disponibile in acest moment si setarile pentru compresie maxima.
Calculatorul de teste este un Quad Core Q6600 la 2.4 Ghz, 2 Gb RAM la 800 MHz, 1 hard disk WD SATA II 250 Gb (functionind in mod AHCI off), Windows Pro XP SP3. Calculatorul este folosit in mod normal, deci mai ruleaza alte citeva programe (dar fara sa proceseze, practic, nimic, pur si simplu sina lansate si incarcate in memorie).
Cronometrarea se face manual, folosind un program obisnuit gen ceas/cronometru, deci nu este extrem de precisa, la milisecunda.
Aveti in tabelul de mai jos rezultatele finale.
Deci, cel mai bun program de compresie, din punct de vedere al ratei de compresie, ar fi paq8p2.
Rezultate surprinzatoare s-au obtinut la compresia fisierelor JPG+AVI, avind in vedere ca acestea sint deja comprimate.
Rezultatele, per total, fata de cele doua programe uzuale, ZIP si RAR, sint mai bune cu 10-15%, in medie. Totusi, durata foarte mare a operatiunii de comprimare face, practic, inutilizabile aceste programe in lucrul de zi cu zi.
0 comments:
Trimiteți un comentariu