Defragmentare hard disk (1)




O operatiune recomandata pentru o buna functionare a calculatorului este defragmentarea.
In mod normal, Windows scrie datele pe hard diskin mod discontinuu. Un fisier poate fi impartit in mai multe bucati, in mod fragmentat, aflate in zone diferite ale diskului. Cu cit fisierele sint mai fragmentate, cu atit ele sint citite mai greu.
Windows include un program standard de defragmentare, dar este destul de slab.
De aceea, voi incepe o serie de tutoriale despre defragmentarea hard disk-ului, prezentind, in deschidere, un program gratuit: Auslogics Disk Defrag.

Programul poate fi descarcat de aici: http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/download.
Dupa descarcare, instalati programul folosind optiunile implicite (apasati Next... pina la final).

La terminarea procesului de instalare, programul va fi lansat automat.
In primul ecran, alegeti obiectul de defragmentat. Puteti defragmenta o partitie, un folder sau chiar un singur fisier.
In mod normal, prima tinta pentru defragmentare este partitia unde este instalat Windows. In exemplul nostru, aceasta partitie este prima, C:.
Apoi, puteti sa defragmentati si partitia de lucru, acolo unde faceti cele mai multe operatiuni. In exemplul meu, partitiile de lucru sint E: si F:. Partitia D: o folosesc foarte putin, deci se poate lasa ultima pentru defragmentare.

Tot in acest ecran, puteti sa configurati citeva optiuni ale programului. Accesati meniul File > Program settings. Apoi, in fereastra noua, accesatul tab-ul Defragmentation. Aici puteti bifa optiunea Remove temporary files (stergere fisiere temporare, pentru a elibera spatiu liber si a fi mai putine fisiere de prelucrat). O alta optiune este CPU Usage (ocuparea procesorului). Daca selectati o valoare ridicata (High sau Highest) programul de defragmentare va rula mai repede, in detrimentul celorlalte programe.

Dupa selectarea partitiei si a optiunilor, apasati Next.
Programul incepe automat procesul de defragmentare si afiseaza starea operatiunii.

Recomandari:
- este bine sa nu efectuati alte operatiuni in timpul defragmentarii. Deoarece programul citeste si prelucreaza fisierele de pe hard disk, daca accesati sau creati noi fisiere, defragmentarea va fi ingreunata.
- in functie de marimea hard diskului, puterea calculatoruluisi gradul de fragmentare al fisierelor, operatiunea poate dupra de la 20 pina la 60-80 de minute.
La final, programul afiseaza un rezumat al defragmentarii.
Cele mai importante detalii sint:
- Fragmentation before - fragmentarea originala, in exemplul nostru 8.28%
- Fragmentation after - fragmentarea finala, in exemplul nostru 0%
- Speed increase by - cistigul de viteza, in exemplul nostru 14%. Acest spor de viteza este calculat mai mult teoretic, nu reflecta in mod absolut clar cistigul de viteza.