Astazi a venit, din nou, momentul sa facem curatenie in calculator.
Poate ati avut deja succes cu primele trei parti ale acestui tutorial.
Totusi, unele fisiere este posibil sa va scape printre degete, de aceea astazi vom discuta despre un program de gasit fisiere dubluri.
Programul se numeste Heatsoft Clone Cleaner si poate fi descarcat de aici - versiunea Lite.
Programul este complet gratuit, singura limitare fiind ca, din cind in cind, afiseaza o reclama pentru versiunea Pro.
Dupa ce ati descarcat si dezarhivat kit-ul, porniti instalarea si folositi optiunile implicite (apasati Next pina la final).
Dupa terminarea instalarii, lansati programul.
Acesta ne va prezenta toate informatiile intr-o singura fereastra, fiind foarte usor de folosit pentru a gasi dublurile pe hard disk si, astfel, puteti elibera mai mult spatiu.
In primul rind, trebuie sa adaugati in program tinta de scanat. Aceasta poate fi o partitie sau un anumit folder. Pentru aceasta, apsati butonul Add Path si apoi adaugati partitia/folderul, folosind butonul Browse....
In exemplul nostru, am adaugat partitia D:, aceasta fiind partitia mea de lucru, unde stochez cele mai multe fisiere.
Alte foldere potrivite pentru scanat dubluri sint My Documents (in imaginea de mai jos - Queen Soft's documents) si Desktop.
Dupa ce ati gasit folderul/partitia de scanat, puteti sa configurati citeva optiuni:
- Use exclude filter - filtru pentru fisiere excluse. Trebuie trecut sub forma: *.doc; *.txt - in acest exemplu, fisierele DOC si TXT nu vor fi scanate.
- Size filter - filtru dupa marime. Configurati marimea fisierelor excluse folosind optiunile corespunzatoare.
- Date filter - filtru dupa data fisier. Configurati fisierele excluse de la scanarefolosind optiunile corespunzatoare.
Toti acesti parametrii sint optionali, puteti sa apasati direct Add path.
Dupa ce ati stabilit toate elementele de scanat, apasati butonul Search. Programul va incepe scanarea si, in functie de marimea totala a elementelor scanate, operatiunea poate dura 2-10 minute.
Dupa terminarea scanarii, programul prezinta un scurt rezumat al fisierelor gasite.
Apasati butonul Start content comparison pentru ca programul sa poata incepe gasirea fisierelor dublate.
La fel, in functie de marimea totala a elementelor scanate, operatiunea poate dura 10-60 minute.
Dupa terminarea scanarii si compararii fisierelor dublate, programul va prezenta un scurt rezumat al operatiunii. Puteti inchide aceasta fereastra folosind butonul Close.
Acum, inapoi in fereastra principala a programului, sint prezentate, detaliat, rezultate scanarii fisierelor dubluri.
Aceste rezultate sint organizate pe categorii: acelasi nume (Same name), aceeasi marime (Same size), aceleasi nume+marime (Same name-size), acelasi continut (Same content), clone complete, cu acelasi nume+continut (Full clones), fisiere vide (Zero size).
Pentru curatare, selectati o categorie. Este recomandat sa selectati una din urmatoarele: Same name-size, Same content sau Full clones. Aceasta asigura faptul ca aceste fisiere sint, intr-adevar dubluri.
In exemplul nostru, am ales Same content - fisiere dubluri cu acelasi continut.
Dupa ce ati selectat categoria, apasati butonul Smart mark.
In fereastra nou aparuta, pur si simplu apasati butonul Set marks in view 'Same content', pentru a marca fisierele de sters in mod automat. Programul pastreaza o singura copie a fisierului, marcind pentru stergere toate celelalte copii.
In acest moment, sint marcate fisierele dubluri de sters, precum si cele de pastrat.
Puteti sa apasati butonul Delete, pentru stergere in Recycle Bin, sau butonul Copy to..., pentru a copia fisierele dubluri intr-un folder, pentru inspectie manuala ulterioara.
In fereastra nou aparuta, pentru stergerea fisierelor, apasati butonul Delete files, pentru stergere efectiva a acestor fisiere marcate.
Atentie: in mod normal, toate fisierele din lista vor fi sterse. Daca doriti, totusi, sa pastrati anumite fisiere, le selectati, activind optiunea din prima coloana, apoi apasati butonul Exclude checked files from list. In acest moment, fisierele excluse vor disparea din lista si nu vor fi sterse.
Dupa ce ati efectuat aceste operatiuni si incepeti efectiv stergerea dublurilor, va este prezentata o fereastra de avertizare si confirmare.
Daca sinteti absolut sigur ca doriti sa stergeti fisierele, apasati butonul Start delete files.
Atentie: in exemplu nostru, cu rosu, sintem avertizati ca fisierele nu au loc in Recycle Bin si unele din ele vor fi sterse definitiv. Urmariti cu atentie toate avertizarile programului, altfel puteti pierde definitiv anumite fisiere.
Apoi, programul va prezenta o casuta cu progresul operatiunii de stergere, aceasta reprezentind pasul final al operatiunii de stergere fisiere dubluri.
Note finale:
- urmariti cu foarte mare atentie toate mesajele si optiunile prezentate de program. Daca efectuati vreo operatiune gresita, este posibil sa stergeti anumite fisiere importante pentru sistem sau pentru dvs. In mod normal, fisierele sterse ajung in Recycle Bin, deci pot fi recuperate. Totusi, daca stergeti prea multe si nu aveti loc liber pe hard disk, e posibil sa fie sterse permanent unele fisiere.
2 comments:
la ce foloseste "system speed memory"(din bios sau de unde e) ? eu am 133Mhz e bine cat am ?
Da, optiunea respectiva este in BIOS.
In functie de model, e posibil sa aiba alt nume.
Stabileste viteza memoriei RAM. In 99,99% din cazuri, se stabileste automat, in functie de cea mai mica viteza a placutelor RAM.
Se poate mari, se cheama overclock. Exista riscuri, de la faptul ca nu mai porneste calculatorul, pina la defectiuni mai grave.
Iti recomand sa o lasi asa. Daca, totusi, tu stii ca ai memorii de viteza mai mare, poti sa incerci sa modifici acest parametru.
Eventual, cauti in BIOS optiuni standard, ca sa nu existe riscul sa strici ceva: Load optimized, Turbo, Expert etc. etc.
Trimiteți un comentariu