Cum sa descarci un site complet (1)




Astazi, in primele zile din 2010, incep o noua serie de tutoriale, despre cum sa downloadezi un site complet.
Primul program prezentat este unul gratuit - WebSite Downloader for Windows.
Ca si la seria de tutoriale despre cum sa descarci orice video de pe net (in patru parti - 1, 2, 3 si 4), trebuie sa va avertizez ca nici un program de descarcat site complet nu poate sa descarce absolut orice site 100%. Deoarece exista multe tehnologii de creare a unui site (HTML, PHP, frames, Java etc.), programele de acest fel nu pot sa descarce complet orice site.

Pagina oficiala a programului este aceasta.
Programul poate fi descarcat de aici.
Dupa descarcare, instalati programul folosind optiunile implicite.

Dupa terminarea instalarii, porniti programul.
La prima pornire, va sint prezentate citeva optiuni. Puteti sa le lasati exact asa cum sint, nu este obligatoriu sa le modificati.
Singura optiune importanta este Proxy. Daca folositi asa ceva pentru accesul la Internet, stiti deja despre ce este vorba, si completati adresa in cimpul corespunzator.

Primul pas este sa creati un nou proiect. Accesati meniul File > New Project.
In fereastra nou aparuta, treceti numele folderului unde doriti sa fie salvate fisierele, apoi apasati butonul Save.

In fereastra urmatoare veti seta optiunile pentru acest nou proiect.
Cele mai importante optiuni sint urmatoarele:
- Project name - numele proiectului. Puteti sa treceti orice nume, este folosit doar pentru a denumi proiectul respectiv.
- Starting URLs - adresa de pornire. Programul va descarca toate fisierele si linkurile, pornind de la aceasta adresa principala.
- Only one site - descarca numai un singur site. Daca bifati aceasta optiune, programul va descarca numai pagina de la adresa de mai sus (Starting URL). Este recomandat sa debifati optiunea.
- Stay on server - descarca numai serverul curent. Optiunea este similara cu cea de mai sus, sa descarce numai fisierele de pe serverul curent. Optiunea recomandata este bifata.
- Stay in directory - descarca numai directorul (folderul) curent. Daca optiunea este bifata, programul va descarca numai fisierele aflate pe site in folderul curent, specificat la Starting URL. Optiunea recomandata este debifata.
- Number of threads - numarul de fisiere descarcate simultan. Setati o valoare intre 5-20, in functie de viteza la Internet.
- Use authorization - acceseaza un site protejat. Introduceti numele si parola (User name / Password).
Dupa ce ati setat toate optiunile, apasati butonul OK.

Pentru a porni efectiv proiectul si descarcarea fisierelor site-ului, accesati meniul Project > Start / Restart.

In acest moment, programul va incepe descarcarea fisierelor site-ului. In functie de marimea site-ului si de viteza la Internet, aceasta descarcare poate dura de la citeva minute la citeva ore sau chiar zile.

In timpul descarcarii fisierelor, in partea stinga sint disponibile o serie de statistici (Statistics): Speed (viteza de download), Download size (marimea fisierelor downloadate), Number of files (numarul de fisiere descarcate sau aflate in lista de descarcare), Elapsed time (timpul scurs la acest proiect).
De asemenea, puteti accesa meniul Project > Stop / Abort, pentru a opri proiectul in desfasurare.

La final, dupa ce s-a descarcat tot site-ul, puteti verifica rezultatul, prin lansarea fisierului index.html, de obicei.

3 comments:

Anonim spunea...

Este mai bun decat Teleport Pro?

queensoft spunea...

Am folosit ambele programe, dar nu am facut o comparatie amanuntita.
Oricum, Teleport Pro va fi prezentat in urmatorul tutorial.

Cfr Cluj spunea...

O fi... mai bine iti singur unu :)