CD/DVD/USB Bootabil - explicatii



Observ ca toatea lumea cauta pe Google chestii de genul: cum se face cd bootabil, cum fac cd bootabil cu Nero, cum se face windows bootabil cu nero, programe pentru bootabil, fisiere boot pentru nero, usb bootabil etc. etc. etc.
In acest tutorial, mai mult teoretic, o sa incerc sa explic ce este acela boot/bootabil si cu ce se maninca.
Boot este setul intial de operatii efectuate de un computer, imediat dupa pornire. De obicei, dupa acest set primar de operatiuni, ce initieaza incarcarea sistemului de operare.

Procesorul poate executa programe aflate in memoria ROM (Read-Only Memory - memorie ce poate fi doar cititia) si in memoria RAM (Random Access Memory - memorie cu acces aleator, ce poate fi si citita, si scrisa). Aceste programe sint stocate pe diverse medii: hard disc, discuri CD/DVD, USB flash si floppy disk-uri. In linii mari, memoria ROM este BIOS-ul calculatorului. Cind un computer este pornit, nu contine nici un sistem de operare in ROM sau RAM. Initial, trebuie executat un mic program, aflat in ROM, care apoi executa o serie de operatiuni de baza, ce permit accesarea mediilor ce contin sistemul de operare si programele aferente, care vor fi incarcate in RAM. Acest mic program, ce permite incarcarea sistemului de operare, se numeste bootstrap loader, bootstrap sau boot loader.
Sistemul de operare se gaseste pe unitatea de boot. Aceasta unitate de boot, cum am spus, poate avea diverse forme (hard disc, discuri CD/DVD, USB flash, floppy disk-uri, unitate externa conectata la portul serial/paralel sau la retea).
Deci, din cele relalate mai sus, se poate deduce faptul ca un simplu boot, fara nimic altceva care sa fie incarcat ulterior, nu ajuta la nimic. Dupa boot, pentru a putea folosi calculatorul respectiv, trebuie sa fie incarcat un sistem de operare. Deja la ora actuala exista o sumedenie de discuri/programe gata facute, ce pot fi folosite la bootare si la incarcarea unui sistem de operare.
De asemenea, avind in vedere evolutia sistemelor de operare in prezent, uneori nu mai pot fi deosebite sistemele Linux de sistemele Windows, putind fi folosit un sistem Linux de catre un "veteran" Windows, pentru operatiuni de baza, cu foarte putina acomodare.
De exemplu, imaginea din stinga este Windows XP cu o tema de RedHat Linux, iar imaginea din dreapta este Ubuntu Linux cu o tema de Windows XP.

Datorita versatilitatii mai mari, majoritatea discurilor bootabile sint create folosite o varietate de Linux.
Citeva exemple urmeaza in continuare:
- Ultimate Boot CD - sistem de operare de baza Linux, discul contine o serie de programe de test;
- Linux Live CD - aproape orice versiune de Linux are si o varianta Live CD. Adica un CD/DVD bootabil, se incarca sistemul deoperare in memoria RAM, fara sa instaleze absolut nimic pe hard disk;
- Linux Live USB - o varianta de Linux Live CD, dar care ruleaza de pe stick USB;
- Avira Rescue CD - un CD ce contine programul antivirus Avira.
Un disc CD/DVD bootabil se poate realiza in 2 feluri:
- copie a unui CD/DVD deja bootabil. De exemplu, CD-ul dvs. original cu Windows, pentru realizarea unei copii de siguranta;
- descarcarea unei imagini bootabile (de regula Linux Live CD) si scrierea ei pe CD/DVD. Puteti folosi tutorialul de la punctul anterior, urmarind filmul de la minutul 1:01 incolo. Va urma un tutorial detaliat in curind.
Revenind la problema noastra, "cum fac un cd bootabil", raspunsul general ar fi "nu faci asa ceva". Deoarece orice disc bootabil trebuie sa contina un sistem de operare si trebuie sa fie adaptat necesitatilor. Un disc bootabil pentru test: Ultimate Boot CD, disc bootabil pentru instalare Windows XP: copie a unui disc original Windows, dic bootabil pentru curatare de virusi: Avira Rescue CD, s.a.m.d.
Se poate crea un disc bootabil cu absolut minimul necesar pentru a porni si folosi calculatorul, dar este extrem de limitat. Calculatorul porneste si incarca doar interpretorul de comenzi, ecranul arata ca in poza de mai jos, se pot folosi numai citeva comenzi de baza (DIR, CD, COPY etc.), iar utilitatea este aproape egala cu zero.