In aceasta parte a treia, voi prezenta cum sa recuperati fisierele sterse folosind un program comercial. Gasiti aici si aici primele doua parti ale acestui tutorial.
Programul se numeste Prosoft Engineering RecoverSoft Data Rescue PC si gasiti pagina oficiala aici.
Tot de pe site, puteti descarca si o varianta demo a programului. Atentie: pe pagina de download, primele programe sint pentru calculatoare Macintosh, putin mai jos exista variantele pentru PC. De asemenea, varianta demo are ca singura limitare faptul ca nu recupereaza, efectiv, fisierele sterse, doar le scaneaza si le afiseaza.
Cel mai mare avantaj al acestui program este ca lucreaza indiferent de sistemul de fisiere si sistemul de operare aflate in calculator. De asemenea, nu este nevoie sa montati hard-disk-ulin alt calculator, deoarece programul nu lanseaza Windows (sau alt sistem de operare) deja instalat in calculator, el booteaza calculatorul direct de pe CD.
Dupa ce ati descarcat fisierul, lasati-l in executie.
Vor fi extrase din aceasta arhiva fisierele propriu-zise.
Dupa dezarhivare, va fi lansat automat programul de scriere. Pur si simplu introduceti un CD gol in unitate, selectati viteza de scriere (16x-24x) si apasati OK.
Daca aveti direct fisierul ISO, il scrieti cu Nero Burning ROM, folosind meniul File > Open > deschideti fisierul ISO > Burn.
Dupa ce a terminat de scris, resetati calculatorul, lasind discul in unitate.
Apoi, dupa reset, intrati in BIOS si selectati Boot order, astfel incit sa apara unitatea CD prima (first boot device).
Sau folositi meniul de boot.
Astfel calculatorul va porni folosind discul de recuperare al fisierelor sterse.
Alegeti prima optiune, Autodetect. Daca nu este afisata corect imaginea pe calculator, incercati si urmatoarele optiuni.
Asteptati citeva secunde pentru incarcarea programului. La ecranul urmator, apasati butonul I Agree.
La pasul urmator, puteti sa introduceti seria, daca ati cumparat programul, sau apasati butonul Demo.
La pasul urmator, alegeti locatia originala a fisierelor sterse. Puteti alege un intreg hard-disk sau o singura partitie. Pentru navigare, folositi sagetile mici din partea stinga. Apoi apasati butonul Next.
Atentie: hard-disk-urile si partitiile nu sint afisate precum in Windows (C: etc.), ci sint afisate ca in Linux (hda, hda1 etc.). Puteti sa va orientati dupa marimea partitiei si dupa folderele aflate pe o partitie. Folderele sint afisate corect, cu numele lor original.
Puteti sa recuperati fisiere sterse de pe un stick USB. Il introduceti in mufa USB inainte de pornirea programului, odata cu resetarea calculatorului, si va aparea in aceasta lista.
Urmatoarea optiune este alegerea locatiei unde vor fi salvate fisierele recuperate.
Atentie: NU alegeti aceeasi partitie ca si cea originala, de unde au fost sterse fisierele. Puteti sa alegeti o alta partitie, chiar daca se afla pe acelasi hard disk.
Puteti sa folositi, pentru salvarea fisierelor recuperate, un stick USB. Il introduceti in mufa USB inainte de pornirea programului, odata cu resetarea calculatorului, si va aparea in aceasta lista.
In acest ecran, puteti sa alegeti o optiune avansata, si anume scanarea partiala a partitiei. Aceasta se face prin specificarea sectoarelor de inceput si final. In mod implicit, aici sint trecute valorile maxime, deci scanarea intregii partitii.
Urmatoarea optiune specifica modul de scanare al fisierelor sterse: rapida (Quick Scan) sau completa (Complete Scan). Pentru rezultate bune, alageti Complete Scan, chiar daca operatiuea dureaza ceva mai mult.
In continuare, deja a inceput procesul de scanare si recuperare al fisierelor sterse si este prezentata o fereastra cu progresul operatiunii si timpul estimat ramas.
La finalul scanarii, informatii despre aceasta vor fi salvate, pentru a fi folosite ulterior. Pur si simplu apasati OK.
In ecranul urmator, selectati optiunea Found files, pentru a afisa fisierele sterse gasite.
Acum va fi prezentata lista fisierelor recuperate, aranjate dupa tipul de fisier: arhive, imagini, documente etc.
Pentru a recupera fisierele/folderele, le parcati cu click dreapta si va aparea un indicator de culoare rosie in partea stinga.
Starea fisierelor sterse este marcata prin culori: Excellent-Excellent - poate fi recuperat cu sanse foarte bune, Good-Bine - poate fi recuperate cu sanse bune, Possible-Posibil - este posibila recuperarea, dar cu erori, Poor-Slab - recuperarea este improbabila, fisierul este eronat.
Pentru a incepe, efectiv, operatiunea de recuperare, apasati butonul Recover. Daca totul a decurs bine, este prezentat un scurt sumar al fisierelor recuperate.
La final, dupa terminarea tuturor operatiunilor, poarasiti programul folosind meniul File > Quit. Puteti sa bifati si optiunea Restart, apoi apasati Yes.
La final, trebuie sa scoateti discul, pentru a porni calculatorul corect.
In exemplul prezentat aici, fisierele au fost recuperate corect. Ele sint plasate in partitia selectata in timpul recuperarii (in cazul nostru, a doua, D:), intr-un folder numit Recover....
0 comments:
Trimiteți un comentariu