Cum se face un CD/DVD cu Nero (5)




Primele patru parti ale tutorialului despre cum se scrie un disc folosind Nero au prezentat: cum se face un CD Audio cu Nero, cum se scrie o imagine ISO cu Nero, cum se scrie un disc CD/DVD cu date folosind Nero si cum se face un DVD Video.
Astazi vom invata cum se face overburn folosind Nero - adica explicatii despre cum se poate scrie mai mult pe un CD/DVD decit capacitatea lui maxima.

Overburn inseamna scrierea pe un disc CD/DVD mai mult decit capacitatea lui maxima.
Marimea efectia totala a fisierelor scrise prin overburn depinde de producatorul discului CD/DVD si de producatorul unitatii CD/DVD Writer.
Un CD obisnuit are o capacitate standard de 703 Mb. Prin overburn se poate ajunge la scrierea unui total de 710-715 Mb.
Un DVD are o capacitate normala de 4,37 Gb, adica 4483 Mb (DVD-R) sau 4489 (DVD+R). Prin overburn se pot scrie pina la 4600 Mb pe un DVD.
Atentie:
- cifrele de mai sus sint orientative. Capacitatile efective si maxime depind foarte mult de marca de discuri si de unitate writer.
- prin overburn scade mult calitatea discului scris. Este foarte posibil ca fisierele aflate la finalul discului sa nu mai poat fi citite corect.

Overburn CD/DVD folosind Nero Burning ROM

Primul pas dupa lansarea aplicatiei Nero Burning ROM este sa accesati meniul File > Options. In noua fereastra mergeti la categoria Expert Features si activati optiunile si parametrii ca in imaginea de mai jos.

In continuare, realizati un proiect pentru scrierea unui disc obisnuit cu date, precum in tutorialul scriere disc date folosind Nero.
La final, dupa cum observati, capacitatea discului este de 656 Mb si am adaugat fisiere cu marimea totala de 667 Mb, deci o depasire de 11 Mb.

Apasati butonul Burn si realizati setarile din imaginea de mai jos.
De asemenea, este recomandata o viteza mica de scriere, pentru o calitate mai mare a discului (8-12x pentru CD si 4-8x pentru DVD).

Programul va afisa o avertizare privind operatiune de overburn si posibilitatea stricarii discului, apasati butonul OK pentru continuare.

Nota: daca scrierea se termina cu succes, neaparat verificati discul (pur si simplu copiati inapoi in calculator tot continutul discului). Chiar si asa, nu este garantat ca acel disc va functiona si pe alte calculatoare (unele unitati optice nu recunosc corect toate fisierele de pe un disc overburn).

Overburn CD/DVD folosind Nero StartSmart

Folosind Nero StartSmart nu se poate face overburn unui disc, veti primi eroare in momentul in care incercati sa scrieti fisiere peste capacitatea discului (656 Mb maxim in exemplul de mai jos).


Overburn CD/DVD folosind Nero Express

Dupa lansarea aplicaiei Nero Express, primul pas este sa accesati optiunile (butonul-sageata marcat cu verde in imagine), apoi Options > Expert Features si realizati setarile ca in imagine.

In continuare, realizati un proiect pentru scrierea unui disc obisnuit cu date folosind Nero Express, ca in tutorialul scriere disc date folosind Nero.
Accesati din nou optiunile si setati Write Method pe valoarea Disc-at-Once. Dupa aceea, apasati butonul Burn.

Programul va afisa o avertizare privind operatiune de overburn si posibilitatea stricarii discului, apasati butonul OK pentru continuare.

4 comments:

Latotpasu spunea...

Eu chiar nu stiam sa fac sunt pe net de vreo 5 lunii sunt incapator :)) dar asa invat ma documentez

patuturi spunea...

Cum faci un label de cd/dvd? eu am reusit sa fac ceva, dar cand am vrut sa-l printez astia habar n-au programul (din magazin) si lucrasem degeaba.

queensoft spunea...

Pai, tu in ce program l-ai lucrat?
Poti sa faci in Nero Cover Designer, ori in oricare altul (word, publisher, corel paint).
Si apoi salvezi ca JPG sau PDF si printezi.

Andreea Dancu spunea...

E un pic riscant sa iti faci un CD / DVD cu overburn, poti sa pierzi din date.

Pentru cateva zeci/sute de MB mai bine nu risti.