Cum se face un CD/DVD cu Nero (3)




Deja am invatat cum se face un CD Audio cu Nero si cum se scrie o imagine ISO cu Nero.
Astazi a venit vremea sa invatam cum se scrie un CD/DVD cu date folosind Nero.
Poate fi vorba de un disc cu jocuri, cu filme, cu muzica MP3, cu programe sau cu orice alte fisiere - este tipul de disc cel mai des intilnit.

Scriere disc CD/DVD cu date folosind Nero Burning ROM

Odata cu lansarea Nero Burning ROM, este afisat vrajitorul (wizard).
Alegeti optiunea CD sau DVD, in functie de discul pe care doriti sa-l scrieti, apoi alegeti prima categorie: CD-ROM (ISO), respectiv DVD-ROM (ISO).

Atentie: daca scrieti un disc DVD si aveti fisiere mai mari de 2 Gb, veti primi o eroare cind adaugati aceste fisiere mari.
In acest caz, trebuie sa alegeti optiunea DVD-ROM (UDF).

Dupa alegerea tipului si formatului de disc, in fereastra Nero Burning ROM sint prezentate 2 parti: partea stinga contine fisierele de scris pe disc (momentan este goala lista), partea dreapta prezinta fisierele din calculator.
Pentru a adauga fisiere pe CD/DVD, pur si simplu le trageti din partea dreapta in partea stinga. Puteti sa adaugati orice tip de fisier: MP3, jocuri, programe, filme etc.

In timp ce adaugati fisiere si foldere, trebuie sa aveti grija ca marimea totala (indicata de bara verde) sa nu depaseasca marcajul rosu. Pentru siguranta, trebuie sa nu depasiti nici marcajul galben.
Daca ati adaugat prea multe fisiere, pur si simplu stergeti din ele cu tasta Delete.

Dupa ce ati adaugat toate fisierele, apasati butonul Burn.
In fereastra nou aparuta, principalele optiuni de scriere sint:
- Write - activeaza scriere disc
- Finalize disk (No further reading is possible) - inchide discul. Optiunea este recomandata, mai ales daca scrieti discul plin.
- Write speed - viteza scriere. Viteza recomandata pentru CD este 8-32x, pentru DVD este 4-16x. Vitezele mici/medii asigura o calitate mai buna.
Dupa ce ati setat optiunile, apasati butonul Burn.

In functie de tipul de disc CD/DVD, de marimea totala a fisierelor si viteza de scriere aleasa, durata operatiunii este de 1-20 minute.

La final, daca totul a decurs bine, este prezentat un scurt mesaj de confirmare.


Scriere disc CD/DVD cu date folosind Nero StartSmart

Primul pas dupa lansarea aplicatiei Nero StartSmart este sa apasati butonul Data Burning.
Apoi deschideti o fereastra My Computer sau Windows Explorer, selectati fisierele/folderele de scris pe disc si le trageti in fereastra principala Nero StartSmart.

Din nou, trebuie sa nu depasiti capacitatea discului. Puteti sterge fisiere sau foldere folosind tasta Delete.

Pasul urmator este direct sa apasati butonul Burn.
In functie de tipul de disc CD/DVD introdus in unitate, programul va alege in mod complet automat parametrii de scriere.
Durata operatiunii de scriere este de 1-20 minute, depinzind de tipul de disc CD/DVD, de marimea totala a fisierelor si de viteza de scriere aleasa.

La final, daca totul a decurs bine, este prezentat un scurt mesaj de confirmare.


Scriere disc CD/DVD cu date folosind Nero Express

Imediat dupa lansarea Nero Express, trebuie sa alegeti optiunea Data, apoi Data CD sau Data DVD, in functie de tipul de disc pe care vreti sa-l scrieti.

La pasul urmator, trebuie sa adaugati fisierele si foldere pe CD/DVD.
Apasati butonul Add (din fereastra Nero Express), selectati fisierele/folderele, apoi apasati celalalt buton Add (din fereastra de adaugat fisiere).
Dupa ce ati adaugat toate fisierele, apasati butonul Close.

Aveti grija sa nu depasiti capacitatea discului. Puteti sterge din fisierele sau folderele adaugate folosind tasta Delete.
Pentru continuare, apasati butonul Next.

Ultimul pas este sa alegeti viteza da scriere (Writing Speed), aflata in partea stinga. Apoi apasati butonul Burn si va incepe procesul de scriere al discului.

Scrierea poate sa dureze 1-20 minute, in functie de tipul de disc, marimea fisierelor si viteza de scriere.

La final, daca totul a decurs bine, este prezentat un scurt mesaj de confirmare.