Torrentii (torrent, torrents, torenti) sint o modalitate de partajare si descarcare fisiere peer-to-peer.
Ideea de baza a acestui tip de program/retea este ca fisierele propriu-zise (filmele, jocurile) nu se afla stocate pe servere centralizate. Fisierele se afla in calculatoarele utilizatorilor.
In momentul in care doriti descarcarea unui fisier, serverul incepe descarcarea din calculatoare utilizatorilor.
In acest fel, puteti atinge o viteza foarte mare de descarcare si serverele programului nu sint aglomerate.
Dezavantajul este ca fisierele pot disparea de pe calculatoare utilizatorilor si nu mai aveti de unde sa le descarcati.
In primul rind, voi explica citiva termeni tehnici folositi in aplicatiile torrent.
- fisier torrent - un fisier de mici dimensiuni, cu extensia .torrent, care contine informatii despre fisierele propriu-zise (fisierele filmului sau programului pe care doriti sa-l descarcati)
- tracker - site de Internet, un site normal, ce contine fisierele .torrent si un motor de cautare, pentru a putea gasi fisierele dorite. Anumite siteuri (trackere) sint publice, putind fi accesate de oricine, fara realizarea unui cont. Alte trackere sint private, necesitind realizarea unui cont gratuit. Din pacate, trackerele private au doar un anumit numar de conturi disponibile si acestea se ocupa foarte repede. Din cind in cind, trackerele private accepta membri noi.
- client torrent - program ce permite deschiderea fisierelor .torrent si descarcarea fisierelor propriu-zise. Cele mai cunoscute sint utorrent (prezentat mai jos), BitTorrent si Vuze (fostul Azureus)
- seeds - surse/donatori. Se refera la numarul total de utilizatori care au in calculatorul propriu torentul respectiv complet. Cu cit este mai mare numarul de seeds, cu atit veti descarca mai repede si aveti sansa de a descarca torentul complet. In functie de torent, daca acest numar de seeds este mic (sub 10-20, chiar 50) este posibil sa nu puteti descarca niciodata torentul complet.
- peers - parteneri. Se refera la numarul total de utilizatori care au in calculatorul propriu torentul respectiv, dar nu complet, ci doar o portiune din el. Cu cit este mai mare numarul de peers, cu atit veti descarca mai repede si aveti sansa de a descarca torentul complet. Totusi, avind in vedere ca acestia nu au torentul complet, trebuie sa aveti in vedere si numarul de seeds, altfel nu veti putea descarca complet torentul.
- ratio - ratie. Proportia dintre cantitatea de fisiere/torenti descarcata (download) si cantitatea trimisa (upload).
Trackerele private contorizeaza aceasta ratie. Daca ratia scade sub un anumit nivel, este posibil sa va treziti cu limitari sau chiar inchiderea contului. De aceea, dupa ce ati descarcat un torent de pe un tracker privat, trebuie sa lasati in continuare programul pornit, pentru a permite uploadul fisierului, adica sa descarce si alti utilizatorul torentul respectiv de la dvs.
Trackerele publice nu contorizeaza aceseasta ratie, deci puteti sa eliminati un torent imediat dupa ce a fost descarcat complet.
In continuare voi prezenta cel mai folosit program de descarcat torenti - µTorrent (utorrent).
Pagina oficiala a programului este aici.
Puteti sa descarcati programul direct din prima pagina, folosind butonul Free Download Get µTorrent for Windows (2.0.2) sau direct de aici.
Dupa descarcare, porniti fisierul salvat si instalati programul apasind Next pina la final.
Singura optiune ce o puteti modifica in timpul instalarii este pornirea programului utorrent odata cu pornirea Windows- Start µTorrent when Windows starts up. Daca nu doriti ca programul sa fie lansat automat la pornirea Windows, debifati aceasta optiune.
La finalul instalarii, programul este lansat automat si este prezentat un ecran cu diferite teste. Este recoamndat sa efectuati aceste teste, apasaind butonul Run tests, pentru a asigura o functionare buna programului.
In mod normal, ambele teste ar trebui sa fie terminate cu succes. La final, apasati butonul Save & Close. Daca intilniti probleme, lasati un comentariu mai jos si voi incerca sa va ajut.
In acest moment, trebuie sa configurati citeva elemente ale programului, pentru a functiona cit mai bine.
Accesati meniul Options > Preferences.
Apoi, la categoria General, accesati optiunile Windows Integration: apasati cele trei butoane marcate in imagine (daca sint disponibile) si bifati optiunea Check association on startup. In acest fel, fisierele .torrent sint automat lansate folosind utorrent.
In continuare, la categoria Directories, trebuie sa setati folderul unde vor fi salvate fisierele.
Bifati ambele optiuni - Put new download in si Move completed downloads to, apoi apasati butonul din dreapta fiecaruia (...) si alegeti la ambele acelasi folder.
Atentie: este recomandat sa selectati un folder care nu este pe partitia Windows, de obicei C:. Alegeti un folder pe o alta partitie sua chiar alt hard disk (D:, E: etc.) pentru a functiona programul mai bine, pentru a pastra fisierele in cazul in care reinstalati Windows si pentru a nu aglomera partitia Windows.
Ultimele optiuni sint la categoria Queueing. De aici stabiliti numarul total de torenti (download si upload) - Maximum number of torrents (upload or download) si numarul total de downloaduri - Maximum number of active downloads. Daca doriti sa descarcati mai repede cite un torent individual, puneti valoarea de downloads mai mica (2-3).
Dupa ce ati setat toate optiunile, programul este pregatit pentru a descarca fisiere.
Aveti nevoie de un tracker. Fie intrati pe anumite trackere, fie pur si simplu cautati fisiere torrent cu Google.
Pentru exemplificare, eu voi folosi trackerul www.isohunt.com.
Accesati pagina, introduceti termenii de cautate si apasati butonul Search.
Programul va prezenta, in partea de jos, o lista de torenti ce contin termenii respectivi.
In mod normal, site-ul ordoneaza rezultatele dupa numarul maxim de seeds. De aceea, accesati primele rezultate, care au multe seeds.
Dupa ce ati accesat unul din primele linkuri, trebuie sa salvati fisierul .torrent, folosind linkul Download .torrent.
Fie efectuati click dreapta pe link si alegeti optiunea Save, fie efectuati click stinga normal si salvati fisierul.
Dupa ce ati salvat fisierul .torrent, trebuie sa-l introduceti in programul utorrent. Fie il trageti direct in fereastra programului, fie folositi meniul File > Add torrent.
Dupa adaugarea torentului, este prezentata o fereastra cu caracteristicile acestuia. Pur si simplu apasati butonul OK.
In cotninuare, programul incepe descarcarea torentului si prezinta o serie de informatii folositoare:
- Done - procentul de fisiere deja descarcat
- Status - starea torentului, avind valorile: Downloading (descarcare in curs), Queued (in asteptare), Stopped (oprit), Paused (pauza), Seeding (descarcare completa, fisiereul este trimis, uploadat, pentru crestere ratie)
- Seeds, Peers - numarul de seeds (surse), respectiv peers (parteneri)
- Down speed - viteza de descarcare (download)
- Up Speed - viteza de trimitere (upload)
- ETA - timpul estimat pina la terminarea descarcarii complete.
In functie de viteza la Internet, marimea torentului si numarul de seeds/peers, descarcarea poate sa dureze de la 10 minute pina la 10 zile (sa speram ca nu veti intilni asa ceva).
Dupa download complet, puteti sa eliminati fisierul din lista folosind tasta Delete. Atentie sa nu eliminati prea repede torentul, daca aveti nevoie de ratie.
1 comments:
Cel mai bun program este bit torrent din cate stiu eu..desigur viteza downloadarii conteaza foarte mult si de torrentul respectiv.
Trimiteți un comentariu